Горивата за автомобили стигат 3 лв. за литър

Цените на горивата за коли ще доближат 3 лв. за литър, каза за “Труд news” Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Причината за това е поскъпването на петрола на международните пазари и няма нищо общо с дебатите в парламента за отказ от руския петрол.

Цената на петрола сорт Брент нарасна до 94-95 долара за барел. Само преди няколко месеца цената му беше около 72 долара. Това представлява увеличение с близо 32 на сто. Цените на дизела на едро за пазара в България през лятото бяха близо 700 долара за 1000 литра без акциз и ДДС. След като петролът с днешните цени бъде преработен и стигне до търговците, цената на дизела на едро ще поскъпне до около 1000 долара за 1000 литра без налозите. Търговците на горива осигуриха щастливо и спокойно лято – земеделците ожънаха, а туристите се прибраха по домовете си, като използваха много по-евтини горива от миналата година. Но сегашното поскъпване на петрола няма как да не се отрази и на крайните цени на горивата по бензиностанциите, стана ясно от думите на Живодар Терзиев.

През месец септември миналата година цената на петрола на международните пазари беше близка до сегашните нива, но тогава тенденцията беше за поевтиняване. А сега посоката на движение на цената на петрола е нагоре. В момента цената на бензина е средно 2,86 лв. за литър, показват данни на специализирания сайт fuelo.net. А цената на дизела е средно 2,89 лв. Точно преди година при близки до сегашните цени на петрола, бензинът струваше средно 3,03 лв. за литър, а дизелът беше 3,27 лв. Преди година обаче доларът беше по-скъп. На 19 септември миналата година курсът на щатския долар беше 1,95 лв. за долар, а сега е 1,83 лв. за долар. Това допринася в момента горивата да са по-евтини от миналата година.

Сегашните по-високи цени на петрола ще доведат до поскъпване на горивата за автомобили на едро сред като рафинериите го преработят. Това ще доведе до повишаване на цените на горивата на дребно по бензиностанциите. Освен това сега навлизаме в отоплителния сезон, което също ще допринесе за поскъпване на горивата. През миналата година цената на газа беше изключително висока и това дърпаше нагоре и цените на останалите горива. В момента поскъпват нефтът и дизелът, което ще окаже влияние и върху цената на газа.

Деругацията, която ни позволява да използване руски петрол, ни дава възможност да зареждаме в автомобилите малко по-евтини горива. Цените на горивата преди данъци в България са по-ниски отколкото в съседните страни. В момента цената на дизела на едро в Гърция е 1630 лв. за 1000 литра без ДДС и акциз. Докато в България цената е 1550 лв. за 1000 литра. Разликата е около 80 лв. на 1000 литра или 8 ст. на литър. Но цените на горивата са доста динамични и разликата между цените в Гърция и България често достига над 100 лв. за 1000 литра, или над 10 ст. за литър, стана ясно от думите на Живодар Терзиев. Това означава, че цените по бензиностанциите биха нараснали с до 10 ст. за литър, ако рафинерията в Бургас не използва руски петрол.

Какъв петрол ще използва рафинерията в Бургас е политически въпрос. Но е добре отсега рафинерията да се ориентира към използване на неруски петрол, защото в противен случай в края на 2024 г., когато дадената на България дерогация за използване на руски петрол изтича, ще бъдем неподготвени за промяната.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене