Протестът на КНСБ успя – вдигат заплатите в голяма част от бюджетния сектор

Протестната акция на КНСБ “За по-високи доходи с актуализацията на бюджет 2022”, която отстояваше в продължение на 8 дни до сградата на Народното събрание исканията за ръст на възнагражденията на работещите в публичния сектор, постигна голяма част от поставените цели. Преди да бъдат поставени предложенията на конфедерацията, Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет не предвиждаше никакво увеличение на заплатите на заетите в бюджетната сфера.

С промените парламентът днес гласува окончателно от 1 юли:

  • 150 млн. лв. за образованието, които ще са за увеличение на възнагражденията, както и за обезпечаване издръжката на детските градини. Това искане бе отстоявано от Синдиката на българските учители.
  • 175 млн. лв. за 20% за увеличение на заплатите в системата на МВР. За този ръст още от началото на годината настояваше НСПС “Огнеборец” – КНСБ и дори проведе голям протест на 19 февруари.
  • Отпускане на нови 20 млн. лв. за субсидия на университетите, както и 7 млн. лв. за социално-битови разходи на студенти и докторанти. Зад това предложение стои ВОН-КНСБ.
  • 1,9 млн. лв. за увеличение на заплатите в Института по метеорология и хидрология.
  • 5,5 млн. лв. ще получи Селскостопанската академия, което ще позволи вдигане на заплатите на работещите в нея учени. Те бяха сред най-активните участници в протестната палатка до парламента. Председателят на ФНСЗ Валентина Васильонова защити отпускането на средствата в бюджетната комисия на парламента.
  • 30,3 млн. лв. за вдигане на заплатите в общинските администрации и 100 млн. лв. за капиталови разходи на общините.
  • 5,5 млн. лв. за общинските музеи.
  • 1,4 млн. лв. за сценичните изкуства.
  • 1.4 млн. лв. за библиотеки, включително за възнаграждения.
  • 2,5 млн. лв. за средно 10% увеличение на заплатите в областните администрации.
  • За допълнителни възнаграждения за служители на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда“ във връзка с работа в рискови условия и положен извънреден труд по овладяването на пандемията COVID-19 за шест месеца се отпускат 26 млн. лв.
  • 3,2 млн. лв. за ДАНС за ръст на заплатите и капиталови разходи.

Депутатите одобриха още 74 млн. лв. субсидия за градския транспорт на София. КНСБ настоява от началото на годината държавата да подкрепи Столичната община за предлаганата публична услуга по превоз на пътници, която пострада силно от ковид пандемията и високите разходи за електроенергия. Недофинансирането доведе до реална заплаха от недостиг на средства за заплати на работещите в градския транспорт на столицата. За Метрополитен и съпътстващата услуга се отпускат 40 млн. лв. 20 млн. лв. се заделят за субсидия за превоз на пътници по междуселищни автобусни линии, а 16.5 млн. лв. – за превоз на пътници по нерентабилни линии във вътрешноградския транспорт и в транспорта в планински и други райони.

Прието бе и друго искане на конфедерацията – за подпомагане на нуждаещите се от средства за отопление. След анализ на деветмесечието и при икономии в държавния бюджет ще бъдат отпуснати 50 млн. лв.

Конфедерацията благодари на всички свои членове, които се включиха в протестната акция. Заедно ще продължим да отстояваме справедливите си искания за ръст на доходите, вдигане на минималната работна заплата и достоен труд!

/ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене