III ОУ „Братя Миладинови “, гр. Гоце Делчев, реализира пета международна среща по програма „Еразъм + КД2“ в Андензено, Италия

III ОУ „Братя Миладинови “, гр. Гоце Делчев, реализира пета международна среща по програма „Еразъм + КД2“ в Торино, Италия. Учителите Ваня Тупарова, преподавател по английски език и координатор по проекта за България, и Мария Пиргова, главен учител, осъществиха пета, предпоследна мобилност в гр. Андезено, Италия.

Програмата на мобилността включваше посещение на три детски градини (в градовете Балдисеро Торинезе, Мориондо, Андезено), на основно и средно училище, среща с Кристина Броведани – директор на училищата в района, както и с кмета Джузепе Гранде. Децата в една от детските градини (тази в Балдисеро Торинезе) представиха изключително интересното театрално представление „Пчели и мед“.

На работни срещи италианските преподаватели споделиха опит с колегите си от Гърция, България и Турция относно особеностите на местната образователната система. Посетени бяха много и интересни исторически и архитектурни паметници. В първите дни това бяха замъците и катедралите в гр. Киери, след което – Торино с паметника на Джузепе Гарибалди, с архитектурата на черквите и крепостите от Византийския период, която очарова гостите. Не по-малък интерес представляваше и Египетският музей „Тутанкамон“– най-старият музей, посветен на изкуството и културата на Древен Египет, и вторият по големина и значимост след този в Кайро.

Следваше разходка по река По, посещение на град Алба, на защитените природни територии Ланге и Роеро в региона Пиемонт. Не на последно място трябва да се отбележи и посещението на гр. Милано – с величествената катедралата и останалите красиви забележителности.
По време на мобилността гостите имаха възможност да се насладят и на прекрасната италианска кухня.

Последната за тази учебна година шеста мобилност ще бъде проведена в Кападокия, Турция, през месец юли.

С приключването на учебната 2021/2022 година III ОУ „Братя Миладинови “ – въпреки затрудненията в резултат на световната Сovid пандемия през последните две години – реализира всички предвидени мобилности по проект, спечелен от училището през 2019 година. – E-фестивал „Фестивали – между европейското общество и традиции“ по програма „Еразъм +“, Ключова дейност 2 – „Училищно образование“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене