ОбС – Петрич прие годишните отчети на три общински дружества, ВиК с печалба от 124 000 лв. за м.г., Обредни дейности със 183 сватби и 15 000 лв. приход от тях

С едно извънредно предложение и без корекции в дневния ред премина вчерашното заседание на общинските съветници в Петрич. Въпроси, свързани с проблеми в село Коларово, бяха зададени от общинския съветник Димитър Капитанов, който се възползва от правото на питания, които по традиция се правят в началото на сесията. Той настоя да получи отговор кога ще бъдат отпуснати средства за ремонт на пенсионерския клуб, който се е превърнал в място за бездомници, за главната улица „Беласица“, заприличала на лунен пейзаж, както и за заграждане коритото на реката от местен хотелиер и ситуирането на магазин върху тротоар.

„Общото между тези случаи е, че това са хора, които са били лоялни на предишното и на сегашното управление, чиито търговски обекти са използвани за политически щабове. Те са недосегаеми и тях никой не ги пипа”, заяви общинският съветник и настоя да получи отговор от кмета.

Кметът Димитър Бръчков определи изявлението му като емоционално и заяви, че не е старши експерт и не познава политическите противници на Капитанов. „Две-три седмици не съм бил на работа. Ще ви дам обоснован отговор и техническа аргументация на следващата сесия”, каза кметът.

Без дебати общинските съветници приеха годишните отчети на общинските дружества „ВиК“ ЕООД, „Обредна дейност” ЕООД и на ОФК „Беласица“ за 2021 г., като на сесията присъстваха и техните управители. Текущата печалба на „ВиК“ за миналата година е 124 000 лв., при 2 840 000 лв. приходи и 2 795 000 лв. разходи, като годината е приключила с положителен финансов резултат от 45 000 лв. Реализираните приходи на „Обредна дейност“ за миналата година за весели услуги са 15 000 лв., проведени са 183 сватби в зала и 27 на открито. Приходите от тъжни услуги са 246 000 лв., починалите в общината са 969  души. С положителен финансов баланс е ОФК „Беласица”, направените разходи са 643 000 лв., а приходите 655 000 лв. На сесията бе прието предложението на кмета за спортния календар, като за спортни мероприятия са предвидени 69 500 лв. Общинското подпомагане е в размер на 60 500 лв. за общо 28 спортни клуба. За провеждането на мотокроса в село Самуилово субсидията бе завишена от 6000 лв. на 10 000 лв., а на четири футболни клуба в селата Марикостиново, Кърналово, Огражден и Беласица намалени от 3000 лв. на 1000 лв. На вчерашната сесия бяха гласувани предложения в общо 40 точки, като болшинството бяха за поземлени имоти.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене