Един е кандидатът за изграждане на комплекса, който ще се строи на мястото на бившите казарми, където се намира и затворническо общежитие със свободен режим

Вижте какво предвижда новият съвременен затвор край дупнишкото село Самораново

Обществената поръчка е за изграждане на нов затвор, свързан с център за обучение на персонала и изграждане на преходно отделение (HALF WAY HOUSE). Имотът е с площ 151 969 квадратни метра и е застроен с 52 сгради. До крайния срок за подаване на оферти документи е подала само благоевградската фирма ПРЕСТИЖ БИЗНЕС-93 ООД. Идейният проект е на арх. Божидар Хинков (БД АРХ).

Обектът ще бъде обособен на две зони по отношение на сигурността. ПЪРВАТА ЗОНА ще е с повишено ниво на наблюдение и охрана и ще е разположена в западната част на площадката. Тя ще е отделена с масивна стоманобетонна стена с височина 6 метра и метална ограда. Предвидено е КПП при входа на зоната и разделяне на различните пространства вътре с метални мрежи с височина 3,5 метра с портали. Извън периметъра на оградата е предвиден паркинг за посетители и служители на затвора. Първата зона включва следните обекти:

Корпус на затвора и специализираната администрация към него

Всяко от крилата на кръстовидната сграда ще се състои от дневна зона с кухня и трапезария, помещение за пране и 200 двойни стаи с площ 12 квадратни метра и санитарен възел. В южното крило са предвидени и 6 стаи с двойно настаняване за хора в неравностойно положение. Централно разположеното фоайе на всеки етаж ще позволява директна контролирана връзка към специализираната администрация, стаята за групова работа, главното стълбище и пътническия асансьор. Към корпуса ще има три двора за разходки с озеленяване, беседки и лафка за продукти. Новата сграда ще е с топла връзка към тази на общата администрация.

Сграда на общата администрация на затвора

Новата двуетажна сграда ще е отделена от корпуса с лишени от свобода с ограда, ще има вход за посетители и персонал и отделно входове за приемане на затворници. От източната страна е предвидена малка детска площадка. Освен помещенията за персонала, ще се осигурят и помещения за прием на нови лишени от свобода, адвокатско свиждане и помещения за свиждания с посетители.

Сграда за складове, кухня, перално, медицински и спортен център на закрито

Предвижда се преустройство на хале в многофункционална сграда, в която е предвиден медицински център с два лекарски, един зъболекарски кабинет и други специализирани помещения, както и стационар с две болнични стаи с по четири легла, санитарен възел и изолационно помещение. Предвидено е и помещение за хранене.

Предвижда се кухня със съблекалня за персонал, санитарен възел, студена и топла кухня, с подготвителни отделно за зеленчуци, месо и риба, включително складове за замразени и охладени храни, приемно помещение за зареждане на продукти, офис, сладкарска работилница, помещение за миене на баки и експедиция на готова храна за лишените от свобода. Към кухнята ще има столова за надзорния състав и отделно маси за хранене с капацитет 64 души.

Предвидена е и закрита спортна зала със съблекалня, билярдна зала, зала за тенис на маса и фитнес. Сградата ще включва още перално помещение със съблекалня за персонал със санитарен възел, склад за чисто и склад за мръсно пране, помещение за препарати и помещение за пране и сушене, както и котелно.

Сграда за училище и библиотека за лишените от свобода

Новата двуетажна сграда на изток от корпуса ще разполага с пет класни стаи за 12 ученика и три специализирани кабинета. Училището ще има двор с ограда и беседка.

Работилници за заетост и обучение на лишените от свобода

Съществуваща сграда ще бъде разделена на две производствени работилници, обслужващи корпуса на затвора, които ще работят самостоятелно и независимо една от друга и с отделни входове. Предвижда се и по един вход за всяка от работилниците, който ще се използва за зареждане на складовете със суровина, за износ на готова продукция и за надзорния състав. Към всяка от работилниците са обособени по едно голямо помещение за производство, съблекалня със санитарен възел, склад за готова продукция, техническо помещение, склад за зареждане на суровини и офис.

Параклис

Новата сграда за параклиса ще се намира на юг от новия корпус за лишени от свобода. Около него ще има площадно пространство за православни ритуали. Сградата е решена еднопространствено, като към наоса се включва апсида на изток. Предвижда се и изграждане на иконостас, а на южната фасада ще са позиционирани два отвора за прозорци. Над входа на параклиса ще има и стоманобетонна козирка.

Спортна част на открито за лишените от свобода

В загражденията на затвора са предвидени спортни площадки, които да се използват от затворниците. Обособени са четири спортни игрища: мултифункционални игрища за баскетбол и волейбол, голямо игрище за футбол и малко игрище за футбол.

ВТОРАТА ЗОНА в източната част на площадката ще е с по-облекчен режим на охрана, като ще бъде оградена с метална ажурна ограда, а входът към нея от пътя ще се контролира от отделен КПП. Тази зона включва следните обекти:

Преходно отделение за лишените от свобода

Новата Г-образна сграда ще се намира извън строго охраняемата зона на корпуса на затвора, с дворно пространство с кът за игра и почивка. Преходното отделение ще служи за настаняване на лица, лишени от свобода, с изтичащи присъди, с цел адаптация към условията на живот извън затвора. То представлява общежитие със стаи за самостоятелно настаняване и споделени помещения като дневна, кухня, трапезария и др.

Социален център за работа с лишените от свобода

Съществуваща сграда в североизточната част на втората зона до входа с КПП ще бъде преустроена в социален център за по-бързо и адекватно интегриране на лишените от свобода обратно в обществото. Помещенията в сградата ще са разположени на два етажа, като на първия етаж ще има фоайе и коридор с три офиса за различните социални групи, зона за рецепция и техническо помещение. На втория етаж ще има още един офис за различните социални групи, придружен от стая за почивка с кухненски кът, санитарен възел, помещение за архив и стая за срещи на лишените от свобода с техни близки.

Център за обучение на персонал и служители

Новата сграда, функцонално разделена на четири нива, ще бъде на две части с връзки между тях – учебно-административен корпус (продължение на съществуващата сграда за хотелско настаняване) и зали (като аула и стрелбище). Северно от сградата ще има паркинг за посетители и служители с капацитет за 50 автомобила.

Хотелска част към центъра за обучение на персонала и служители

Съществуващата четириетажна сграда в югоизточния край на имота ще бъде преустроена, като ще е разделена на зона със спални помещения и зона за групови мероприятия. Северно от сградата ще са разположени игрища за спорт и рекреация на отрито, а паркингът северно от учебния център ще обслужва и хотелската част.

Проектът е на Министерството на правосъдието, а финансирането идва от Норвежкия финансов механизъм. Местните хора искат повече информация за проекта относно сигурността и ВиК мрежата заради намаленото налягане на водата. Новият затвор трябва да бъде завършен до края на 2024г., но очевидно реализацията ще се забави.

Ема Димитрова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене