С курбан за здрава българи и българомохамедани отбелязаха на обща трапеза в Скребатно храмовия празник Св. Петка

IMG_0001

В гърменското село Скребатно българи и българомохамедани отбелязаха заедно храмовия празник на църква­та „Св. Петка“ с курбан за здраве. Тържествената ли­тургия беше отслужена от отец Иван от с. Огняново, който освети и казаните с вкусния курбан. Всяка годи­на на този ‘ден жителите на малкото селце, по-голямата част от които са българомохамедани, се събират на божието място. Незави­симо от своя етнос и религия, те са задружни и празнуват заед­но празниците както от българ­ската, така и от мюсюлманската религия. За вкусните гозби тази година се е погрижил дядо Арсо Тиров, който е мюсюлманин, но с радост се е включил в при­готовлението на курбана, а за дружбата между жителите на Скребатно сподели:

„Аз съм мюсюлманин, но тук няма разлика между бъл­гари и мюсюлмани. Няма ом­раза, всички живеем задруж­но и си помагаме с каквото можем. Ние почитаме хрис­тиянските празници, а те на­шите. Напук на политиците, които се опитват да ни разе­динят, ние се обединяваме. Хората виждат, че от тях ни­що не става“, каза дядо Ар­со, когато всички почитат ка­то готвач на Скребатно. Старецът, които щедро раздава рецепти на всички булки от селото, решили да изненадат съпруга с някоя по-завъртяна манджа, направи показно по сръчност и успя да сготви за няколко часа 4 казана курба­на за съселяните си и гости­те им, дошли на храмовия празник на църквата „Св. Пет­ка“. Въпреки сговорчивостта си дядото обаче отказа да съобщи имена­та на 2-3 нео­бичайни под­правки в чор­бата, брани по баирите около селото, и оста­ви всички да се дивят на чуд­ния вкус.

Храмовият празник на църквата „Св. Петка“ се е празнувал допреди 70 годи­ни, но през годините в село­то са останали много малко християни и честванията спрели. Преди пет години с помощта на мюсюлманското население отново били въз­кресени.IMG_0001 (2)

„Когато решихме да възоб­новим празника, се обърнах­ме към мюсюлманите , разка­за организаторката на праз­ника Димитрия Христова от Скребатно и допълни: „Те ви­наги ни помагат, защото мно­го трудно се организира такъв празник. Света Петка е сим­вол на доброта, себеотдава­не, любов, това е нещото, кое­то събира християни и мю­сюлмани. Тяхното разбира­телство е най-хубавото нещо, което се случва в селото , ка­за Д. Христова. Жената раз­каза още, че преди години са отнети камбаните от камбана­рията на църквата и благода­рение именно на мюсюлмани­те, които организирали жива верига около храма, посега­телствата са спрени.

Сред гостите имаше жени от Благоевград и Бачево, кои­то също не пропускат хра­мовия празник и винаги са посрещани с любов от мес­тните хора.

„Единствено тук може да се види как един празник обе­динява хора от различни етноси. Тук се чувстваме прек­расно, защото има топлота и приемственост между етносите, която не се вижда чес­то. Тук има любов и разбира­не между хората“, каза Рай­на Самарджиева от Бачево.

Не само гостите, но и мес­тните хора признават, че ни­кога не са се делили ,Аз съм на 7П години“,,каза Наталия и допълни: „Хуба­вият празник не дели хората на религии, той е хубав за всички“, каза възрастната жена.

Празникът приключи с бо­гата трапеза в Клуба на пен­сионера в селото, където всички си хапнаха от вкусния курбан и си пожелаха много здраве.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене