Галерия: Преподобна Стойна спасила черква от турци

преподобна Стойна

Българите винаги са изпитвали огромен респект към необяснимите ясновидски и лечебни способности. Пример за това е народната обич към Ванга, за която всеки е чувал, а мнозина си спомнят с преклонение и благодарност. Рамата петричка пророчица признава, че има жена, чиито способности са по-силни от нейните и която е нейна духовна майка – ясновидката от село Златолист преподобна Стойна.

Стойна Димитрова, както е истинското име на ле-чителката, не е толкова известна като Ванга, но има същите дарби като нея и мнозина се стичали при нея за съвет или помощ. Също като Ванга и Стойна говорела малко по-завоели-рано и не деляла хората по народност или цвят на кожата. Един от най-ярките спомени за нейните способности разказва как турците запалили околните на Златолист села.

Когато дошли пред местната черква, започнали да тропат по вратата, за да им бъде отворено. Преподобна Стойна, която живеела в манастира, отказвала. „Ще те запалим с черквата“, заплашвал я агата. Ясновидката обаче не се уплашила от думите му, напротив, веднага му отвърнала. „Не ме е страх – мен свети Георги ме пази. А ти по-добре си иди у дома, че децата ти берат душа. Пък после ела и пали ме, сечи ме, каквото искаш прави“, отговорила на заплахите Стойна. Агата върнал потерята в Мелник, прибрал се при близките си и наистина видял, че децата му са много зле. Разтичал се, потърсил доктори, спасил ги. След това с ханъмата му взели едно агне и един китеник и отишли при Стойна. Паднали в краката й и започнали да й искат прошка и да й благодарят. „Повече турски крак тук няма да стъпи“, зарекъл се агата.

Освен дарбата да вижда напред в бъдещето, преподобна Стойна можела да изцерява хората от тежки болести. Според разказите на хора, които са я познавали, ясновидка-та успявала да лекува дори и малария.

Стойна използвала само силата на вярата и на молитвата. Докато се молела за изцелението, кандилата се разтрисали, а тя успокоявала хората да не се плашат, защото това е свети Георги, който „ходел по жицата“.

Стойна признава, че свети Георги я съпътства и й дава сили да развива дарбата си. Тя знаела много за бъдещето на България, но всевишните сили не й позволявали да казва всичко. Въпреки това Стойна предрича падането на комунизма, както и глада през 90-те години на миналия век.

През 1933 г., малко преди да почине, тя казва: „Много работи ке станат. Ама чудото у България ке е след шейсет години. Ако политикантите скарат народо и он почне да се мрази, ке дойде глад и мор. Деца и стари ора ке умират без лек и лекарства. Обич, обич требе на ората, обич. Нема ли я, ке се затрие убавата ни държава…“.

Пред способностите на преподобна Стойна се е прекланяла дори Ванга. Петричката врачка признава, че предшественичката й е три пъти по-силна от нея, и я нарича своя духовна учителка.

4

Ванга веднъж месечно е идвала в Златолист, за да се зареди от големия чинар в двора на манастирчето „Свети Георги“, където Стойна е прекарала по-голямата част от живота си. Легендата гласи, че чудотворното дърво се извисява още от създаването на българската държава. Всеки страдащ трябва само да обгърне здравия му вековен дънер и ще се изцери.

Смята се, че чинарът дава огромна сила и енергия, както била убедена и самата преподобна Стойна. Днес на дървото са вързани две люлки. Всеки, който има молба към светицата, трябва да се полюлее на тях. В двора на манастирчето се намира още и кладенец на желанията.

1

Всеки, който има определено желание, само трябва да се наведе над него и да прошепне искането си над живата вода. В двора на манастирчето се намира и гробът на преподобна Стойна. Мнозина вярват, че тя продължава да помага на хората, въпреки че отдавна не е сред живите. По думите на местните жители сляпа от години жена на средна възраст посетила храма и гроба на светицата. Постояла над вечното жилище на преподобна Стойна, помолила се за здраве и си поплакала. Докторите онемели от почуда, когато след няколко месеца тя прогледнала въпреки техните уверения,че никога няма да вижда.

3

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене