Лятото ще е горещо, в края на юли живакът удря 40 градуса

Ще има и дъждовни дни, ще падат и градушки

Лятото се очаква да е със сравнително високи температури, но няма устойчива прогноза за сухо или влажно лято.“ Това прогнозира синоптикът от НИМ Анастасия Кирилова пред Nova News.

„Твърди се, че глобалното затопляне засилва екстремността на атмосферните процеси. По отношение на лятото се казва, че за нашата страна може да се очаква по-хладно и влажно лято в резултат на глобалното затопляне. Но засега няма изгледи това лято да бъде такова,” посочи Кирилова.

По думите ѝ юли ще е с температури около и над нормата, с валежи около нормата. „Ще има и дни с повече валежи. Не е изключено температурите да достигнат 40 градуса, по-голяма затова е вероятността към края на месеца, през последната седмица”, прогнозира тя.

Традиционно градушки има през цялото лято, обясни синоптикът: и август, и септември. Опустошителните и едри обикновено са през юли, посочи тя: „Даже още в неделя и следващия понеделник ще има условия за тези процеси“, каза Кирилова.

Кирилова направи прогноза и за последната юнска седмица. Според нея днес е най-хладният ден от нея, но нататък с всеки ден температурите ще се покачват. В събота се очаква да е най-топлият ден от седмицата в Горнотракийската низина и в Дунавската равнина.

Камелия Цветанова

Пdnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене