Църковните свещи поскъпват двойно!

Решението за новите цени е взето от Светия синод на Българската православна църква. Това се е случило на заседание миналата седмица и със свое окръжно писмо духовниците съобщават, че увеличават цената на свещите двойно още от този петък – 1 юли.

Засега не е категорично ясно дали промяната ще обхване абсолютно всички храмове в страната или става въпрос само за определени епархии.

Най-масовите свещи, които се закупуват в момента, са от 20 и 40 стотинки, показа проверка на „България Днес“. През последните месеци първите все по-рядко могат да бъдат открити, като храмовете предлагат по-скъпия вариант. От началото на следващия месец двата вида ще се продават по 40 и 80 стотинки съответно. Свещите от левче стават 2 лева, както и досегашните двулевови, които скачат до 4 лева. Най-големите парафинени свещи от 4 лева вече ще могат да бъдат закупени за 6 лева, което ще бъде и най-високата цена.

Според информация от Светия синод свещите поскъпват, след като е утвърдена нова продажна цена на парафинените църковни свещи от 160 лева за килограм. Досега стойността за едно кило беше наполовина.

В редица църкви у нас е посочено, че молитвите достигат до Бог, ако бъдат използвани единствено свещи, закупени от храмовете. Затова и не се препоръчва внасянето им от други места. Свещите на Българската православна църква могат да бъдат разпознати по това, че върху тях е щампован надписът „Св. синод“.

Според специализирания сайт „Християнство БГ“ увеличението на цените касае епархиите, доставящи свещите си от синодалния производствен комплекс в столичния квартал „Илиянци“, което предполага, че вероятно не всички епархии ще направят предложеното увеличение. Или поне не веднага.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене