Решение за закриване на полицейския участък в Добринище разбуни съветниците в Банско

Жителите на Добринище са категорично против идеята на МВР да закрие полицейския им участък. Той е към Районното управление в Банско и се появи в януарския списък за ликвидиране на няколко полицейски участъка в страната, с които ведомството е решило да прави реорганизация в системата.

Ликвидирането на участъка неочаквано влезе в дебатите на последната сесия на ОбС – Банско, като започнаха по време на точка 8, в която кметът Иван Кадев бе предложил общината да дари компютри, камери, принтери и др. на обща стойност 15 420.92 лв. на полицейското управление в Банско, и продължиха до края на самата сесия.

Въпросът бе повдигнат от съветника Благой Кишев, който ребром зададе въпрос на заместник-кмета Стойчо Баненски има ли решение за закриване на полицейския участък в Добринище. И Баненски, и кметът на Добринище Петър Галчев си признаха, че не са чували такова нещо. Кишев настоя за незабавен отговор от страна на Кадев, който обаче отсъстваше от сесията.

„Аз имам информация, че решение има, и това е крайно притеснително. И предлагам да вземем някакви спешни мерки, защото закриването на полицейския участък в гр. Добринище няма да доведе до нищо добро. Задължение на кмета и на всички нас е да осигуряваме сигурността на гражданите, а ако има такова решение, това е крачка в обратна посока. Знаете за пиковете в туристическите сезони, знаете за интензивното движение по пътя II-19, знаете, че летният туризъм се развива все по-силно. Добринище се развива много интензивно и една такава крачка е обезпокоителна и притеснителна. В миналите мандати всяка година шефът на полицията докладваше за състоянието на престъпността в гр. Банско, гр. Добринище и другите населени места, но в този мандат това не се случва. На няколко пъти повдигаме въпроса на комисии, имаме въпроси, и сега ако наистина нямате информация, че това се случва, е много жалко“, скочи съветникът.

Зам. кметът спешно позвъни на Кадев и се оказа, че общинският градоначалник е информиран по темата.

„Водени са такива разговори с началника на полицията, има решение на МВР за закриване на участъка, но с г-н Кадев са се договорили численият състав в гр. Добринище да не се променя. Така че явно са преценили с някакви вътрешни организации да обезпечат сигурността на гражданите“, преразказа разговора си с кмета Стойчо Баненсски.

Благой Кишев, който е общински съветник от ГЕРБ, си намери отличен повод да захапе ръководството на общината: „Не е ли задължение на кмета на община Банско да комуникира с органите на властта?! Според чл. 44, ал. 4 кметът на общината отговаря за опазването на обществения ред на общината, като издава писмени заповеди на началниците на съответните структури на МВР, но от това, което разбирам, е, че за тази процедура по закриването на полицейския участък в Добринище кметът е знаел. И като е знаел той, защо не ни е казал и на нас? Не ме касае това дали ще се запази численият състав на полицейското управление в Банско, аз ви казвам, че за гражданите на гр. Добринище, за туристите и за всички посетители на Добринище е много по-удобно, когато там има районно управление. Не знам каква е тази реформа и какво ще съкратим като разходи. Аз не се бъркам в работите на МВР, но доколкото знам, те ползват помещение в кметството на гр. Добринище. Стоят там безвъзмездно, не плащат за ток, вода и други комунални услуги”.

Недоумение от предстоящото преструктуриране изказа и бившият кмет на общината Георги Икономов, който също е от ГЕРБ.

„Много странно ми звучи обяснението, че ще се закрива полицейският участък, обаче в същото време ще си имат там хора и няма да има съкращение. Не разбирам какво се случва. Може би само на книга ще се напише, че са съкратени двеста участъка в цялата страна, и виждате ли, това е някаква икономия, обаче това е прах в очите на хората. И мисля да вземем решение, което да стане достояние на ММР”.

„Не е редно да се закрива една работеща институция“, категоричен бе кметът на Добринище Галчев, който е и съсед с полицаите, защото участъкът и кметството са в една сграда.

В крайна сметка извън дневния ред съветниците взеха решение да поканят на извънредна сесия шефа на РУ – Банско и заедно да обсъдят какво могат да направят за запазване на участъка. Жители на Добринище са категорични, че те също ще присъстват на сесията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене