Освободиха шефа на „Жилфонд” – Перник, мястото му зае ЮЗУ възпитаник

Сериозни спорове съпътстваха заседанието на Общинския съвет в Перник вчера. Те започнаха още с обсъждане на докладната записка за промяна на поименния списък, който съветникът от ГЕРБ Денислав Захариев определи като „общинската администрация с тази докладна движи въздуха“. Според него 95% от заложените дейности няма да се осъществят до края на мандата и ще влязат в предизборните обещания за следващия мандат.

Бившият кмет от времето на соца и настоящ съветник от БСП Андрей Андреев оспори идеята за пешеходния надлез.

Зам. кметът Стефан Кръстев поясни, че всъщност ще бъде направено занижаване на пътя от кооперативния пазар до т. нар. руски битак.

„Надлезът няма да е метален, по който ще се катерят хората. По-скоро ще изглежда като полегат мост като при НДК в София, по който ще може да преминават и възрастни хора, и майки с колички. Засега за надлеза има само концепция и визуализация и предстои изготвянето на идеен проект“.

Друга точка от промяната на поименния списък, която предизвика спорове, бе цената от 300 000 лв. за построяването на 14 нови спирки. На въпросите по тази точка зам. кметът Стефан Кръстев отговори, че те ще бъдат модерни.

Докладната за промените в поименния списък бе внесена от кмета Станислав Владимиров и след споровете  предложението бе прието от съветниците. То предвижда да отпадне включеният в списъка основен ремонт на игралния терен на стадион „Миньор” и изграждането на осветление на стадиона, като част от предвидените за целта 2.2 млн. лв. собствени средства бъдат насочени към други обекти в поименния списък и към четири нови обекта.  Общата стойност на предложените промени възлиза на над 1.5 млн. лв. Освободеният ресурс от близо 660 000 лв. да бъдат насочени за текущи разходи по жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда.

Съветниците приеха решение за провеждане на извънредно заседание на акционерите в МБАЛ „Рахила Ангелова“ с предложението на изпълнителния директор д-р Анатоли Митов за промяна в борда на директорите.  Приети бяха и решения за увеличаване капитала на общинските дружества ДКЦ-1 и специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация /Профилакториума/ както и разрешение за закупуване на глюкоанализатор и апарат за хемодиализа от ДКЦ-1.

По молба на управителя на общинско дружество  „Жилфонд“ ЕООД освободиха шефа на „Жилфонд“ в Перник Мартин Велков, поста временно поема Мартин Трендафилов, който в момента е технически ръководител във фирмата.

„Виждам потресаващи неща в това дружество. Има изтичане на средства. Парите се превеждат от общината, но обектите не се изпълняват. Трябва да се спрат гражданските договори във фирмата, защото течовете са най-вече оттам и да се назначат хора на постоянен договор“, заяви Трендафилов.

Новият управител е завършил Югозападния университет в Благоевград.  Той е бакалавър по „Стопанско управление“ и магистър по „Икономика на управлението“. Работил е в един от телекомите в страната и 10 години като строител. В „Жилфонд“ е от 3 месеца.

Решение как да се предотвратят нерегламентираните сметища по селата в Пернишко предложи съветникът от ГЕРБ Александър Александров. Според него може да се обособят специални места, на които да се изхвърлят строителни и зелени отпадъци. „През лятото в селата има много хора, които си правят ремонти и си почистват дворовете, за да имат своето райско кътче. Очаквахме, че след като такса битови отпадъци за селата бе увеличена десетократно, услугата ще се подобри. Въпреки това в населените места има нерегламентирани сметища“, каза Александров. Общината може да осигури един камион и един челен товарач, който да почиства веднъж месечно предварително обособените места за отпадъци, обоснова се Александров.

Общо 45 докладни записки разгледаха съветниците.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене