Областният управител Валери Сарандев с призив по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата

В навечерието на 29 юни – Националния ден на безопасността на движението по пътищата, областният управител Валери Сарандев и Областна администрация Благоевград се включиха в националната инициатива на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ за отбелязване на датата. Областният управител подкрепя идеите на инициативата и призовава жителите на област Благоевград да бъдат отговорни участници в движението на пътя. „От всички нас зависи движението по пътищата да бъде по-безопасно, а ние по-толерантни, за да запазим както своя живот, така и на всички участници в движението. Отговорността е на цялото общество, нека всеки от нас даде личен пример, за да намалим броя на жертвите и пострадалите при пътни инциденти!“, призова областният управител Валери Сарандев.

С решение на Министерски съвет 29 юни е обявен за Национален ден на безопасността на движението по пътищата. За четвърта поредна година институции, неправителствен сектор и социално отговорни компании ще обединят усилия, за да фокусират вниманието на обществото към проблемите на пътна безопасност.
На този ден се създава възможност за споделяне на опита на различните ведомства и организации, работещи в областта на БДП за насочване вниманието на общество към всички онези фактори, от които зависи пътната безопасност. Статистиката показва, че летните месеци юли и август са най-тежките по отношение на пътнотранспортни произшествия и смъртни случаи. По обобщени данни за ПТП, загинали и тежко ранени за област Благоевград се наблюдава намаляване с 22 % на загиналите за 2021 г. спрямо 2019 г., като броят на тежко ранените обаче се увеличава, относителният дял на разликата в броя им през 2019 г. и 2021 г. е 8%.

Други стряскащи данни са тези от СЗО, които сочат, че нараняванията при ПТП в световен мащаб са водещата причина за смъртност във възрастовата група от 5 до 29 години. Всички тези факти водят до задълбочаване на вниманието и определяне на национален ден, в който да се планират и реализират редица инициативи за по-безопасно и толерантно движение, непосредствено преди периода на повишения брой пътувания, свързани с летните отпуски.
В тази връзка Областна администрация Благоевград отправя призив към всички хора за лична отговорност и толерантност на пътя, защото безопасността на движението по пътищата е споделена отговорност и зависи от всички – „На пътя животът е с предимство!“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене