Нов скандал разтърси НС заради Северна Македония БЛИЦ TV

Тошко Йорданов възнегодува заради забележката, че е част от новосформиралото се мнозинство

Комисията по външна политика започна със скандал заседанието си, на което трябва да бъде обсъдено френското предложение за разрешаване на спора между властите в София и Скопие.

Тошко Йорданов възнегодува заради забележката, че е част от новосформиралото се мнозинство. Чуха се предложения това заседание да се отложи, тъй като правителството вече е нелегитимно. От ГЕРБ призоваха да се запази добрия тон и да не се стига до провокации.

На заседанието ще бъде представено становището на Министерството на външните работи относно проекта на протокола за съвместно заседание по чл.12 от Договора от 2017 г. с РС Македония и пакет от документи на председателството на Съвета на ЕС /френското предложение, бел.ред./ във връзка с процеса на разширяване, ще бъде изслушан и министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

Във френското предложение за проектозаключения на Съвета се реферира към двустранен протокол, подписан между Скопие и София, който да описва ясно условията и конкретните стъпки за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. Наред с гаранциите за неговото изпълнение и самата преговорна рамка, този протокол е от ключово значение за София, която трябва внимателно да прецени дали неговото съдържание отговаря на условията от досегашната официална българска позиция, описани в Рамковата позиция от 2019 г.

От „Продължаваме промяната” изразиха опасения по-рано, че новото мнозинство на ДПС и „Възраждане“ ще поискат заседанието да бъде закрито, с което да продължи играта на нерви със страховете на българските граждани. От “Продължаваме промяната” ще настояваме заседанието да е открито, включително за медии, за да има пълна прозрачност по процеса и яснота за преговорната рамка и двустранния протокол, съобщиха от пресцентъра на ПП.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене