Николина Чакърдъкова след двойния си концерт в НДК : Имам най-прекрасната публика

Два последователни концерта в един ден – никой не е пълнил така зала 1 на НДК. Николина Чакърдъкова го направи за осем хиляди българи, които я обичат. “Само за 12 дни билетите за концерта от 20 часа бяха продадени само за няколко дни. Звъняха от цялата страна и питаха. Реших да направим още един концерт от 17 часа, събота е удобен ден за хората, които живеят далече от София” – обясни любимата певица на хиляди българи.  “Щастлива съм, че бях причината да се почувстват щастливи. Имам най-прекрасната публика” – каза за ХРОНИКА Николина след концерта.

Тежък 20 дневен грип, който тормозил Николина, държал двата концерта на косъм, но личният й лекар от Гоце Делчев д-р Гулев и специалистите от столична клиника върнали гласа на певицата. На сцената заедно с майка си пя и Мария Чакърдъкова. “С моята майка си пея в къщи, но аз мечтаех да пея с Николина Чакърдъкова” – сподели Мария. Старата българска поговорка, че крушата не пада далеч от дървото, получи двойно потвърждение на сцената на НДК в събота вечер. Вокалистката Петя Шапкова пя с баща си – Боби Шапков, верния сценичен партньор на Николина през годините.

За два часа изживяхме всичко – пяхме, тъгувахме, радвахме се, танцувахме – споделиха верни зрители на певицата. Чухме и видяхме познатите и любими песни от годините, представени по различен начин.

Минути след концерта Виолета Асенова написа на Николина Чакърдъкова:

Върнах се от концерта към действителността. За време от два часа бях далеч от каквато и да е ежедневна мисъл, проблем и всичко останало.
Николина Чакардъкова ми подари свят на мечта за съвършенство.
Отвори врата и ме покани в прекрасността на изкуството си, а то е багри, ритъм, танц, музика, песни и над всичко това един глас се извисява – красив, силен, плътен, вълнуващ, докосващ, оставащ като вдъхновение.
Гласът ме заведе в нестигната радост, в неживяно щастие, в което изгубвам себе си и намирам песента, хубавата българска песен.
Изключителна певица е, но разбира се, не е само това.
Тя е горда българка, очарователна като личност, с ведро чувство на хумор, радетел на непреходността на народното творчество, пратеник на красотата.
Малцина могат да я настигнат като творец, а тя наистина е такава. 
Тя гори на сцената, създава песенна магия като раздава себе си, чрез гласа си рисува картини, в които виждам зора, небе, ширнали се златни нивя, усещам непознатото на хоризонта.
Сега се чувствам свободна, кой може да подари такова чувство на другите освен една необикновена Николина, в чиито песни аз чувам България, моята България.
Тя е много повече от това, което е общоприетата представа за нея.
Не знам колко хора си дават ясна сметка, че тя е човек с мисия, защото тя ни обединява, тя е народен будител, кара ни да се чувстваме българи, показва ни път напред, връща ни в миналото с песните си, със спектакъла, със сърцето си, от което струи любовта й на патриот.
Отвсякъде ни заобикалят фалш, неистини, обиждат ни като народ, като нация, вкарват ни в мизерия, в режисирана бедност, в несигурност.
Такива сме били, не знам си какви сме били, всякакви ни изкарват.
А едва ли сме толкова лоши, щом сред нас се раждат такива великолепни певици, които възраждат и пазят българщината чрез умението си да са неповторими съзидатели и пазители на националния ни дух.

Възхитена съм, нова съм, жива съм, по- жива от всякога.
Днес Николина Чакърдъкова написа една приказка за мен, в която усетих и разчетох голямата сила и мощ на една жена, която умее да е себе си, като превръща гласа си в бързи и бистри ручеи, които ще се влеят в река, пълноводна и голяма. 
Тази река ще подхранва народността ни, в нея ще изтекат и ще се погубят невярата ни, страха ни, отчаянието, а ние ще останем и ще ни има и след нас дори.
Ще ни има, защото ще оцелеем, защото сме цвят на корен, здраво захванат в хубавата ни земя.
Ще ни има и песните ни ще пътуват в Космоса, за да се връщат при нас, запяти от такива като Николина, носещи Времето в гласа си – вестители на българското като несломима мечта за бъдност.

/hronika-bg.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене