Широка лъка набира дарения и доброволци да строи пропаднала подпорна стена

Смолянското село Широка лъка набира средства и доброволци за изграждане на пропаднала подпорна стена и ремонтни дейности около църквата „Успение на Пресвета Богородица“.

По време поройни дъждове в средата на месец декември 2021 г. река Широколъшка преля и нанесе сериозни щети в района. Прелялата река разрушила частично основите на моста към църквата, и на подпорните стени, укрепващи коритото на реката и устоите на моста. Има риск от пропадане на каменния зид, ограждащ църквата и на моста водещ до нея. Призивът на кметството, църковното настоятелство и читалището към всички, свързани с родопското село, е да се даряват средства, доброволен труд и техника.

Планира се възстановителните работи да започнат около 15-ти юли и да завършат до 15-ти август, когато е църковният празник. Местните имат намерение освен ремонтните дейности да почистят и шахтите около храма, за да не пропива влагата вътре. В случай че се съберат повече средства от необходимите, те ще бъдат дарени на църквата за текущи ремонти. След приключване на ремонта, ще се изготви отчет за извършените дейности и разходи, който ще бъде публикуван публично, заявяват организаторите.

„Планира се възстановителните работи да започнат около 15. юли и да завършат до 15. Август, така че да се осигури спокойно протичане на празника ни на Голяма Богородица. Обърнахме се към институциите за проблема, но няма реакция. Ако не се изгради стената, която е около 15-20 метра, скоро може щетите да са още по-големи. Мога да зидам камъни, лично ще се включа. Ще съберем камъни край реката, наши търговци ще намалят малко строителни материали и така съвместно ще намерим начин да се справим“, каза кметът на Широка лъка Васил Седянков.

„Нека за „Големата чорква“ да имаме обновена и безопасна среда около църквата и да покажем чрез общите си усилия, че сме достойни наследници на дедите ни, които за 38 дни успяха да съградят този благословен храм, с който се гордеем всички широколъчани“, се казва в призива.

Средствата се събират в кметството и по банкова сметка:

„Интернешънъл Асет Банк“ АД

IBAN: BG81 IABG 7491 4000 2000 01

В селото има още няколко пропаднали участъка на подпори главния път от придошлата река през декември м.г. На главния път в посока Пампорово между Широка лъка и Стойките от бедствието през зимата голямо пропадане вече месеци нареди разцепва все повече пътя и местните се опасяват, че при пореден ден пътя ще рухне и ще прекъсне връзката на Смолян с общините Девин, Борино и Доспат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене