ЕС отменя банковата тайна от 2017 година

трезор

Страните в Европейския съюз автоматично ще обменят информация за притежателите на банкови сметки с цел да се противопоставят на укриването на данъци. Това се договориха министрите на финансите на Европейския съюз вчера, съобщи nasdaq.com, цитирани от standartnews.com. Новата мярка ще влезе в сила от 2017 г.

„Банковата тайна е мъртва. Автоматичният обмен на информация ще се прилага в най-широка форма“, каза еврокомисарят по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, статистиката, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета.

Автоматичният обмен на банкови данни означава, че ако гражданин на една страна от ЕС има сметка в банка на територията на друга държава от съюза, данъчните власти на страната му автоматично ще бъдат уведомени за това, включително и какви лихви получава от влога.

Шемета приветства готовността на Швейцария да се присъедини към автоматичния обмен на банкова информация. До края на годината такива споразумения ще бъдат сключени с Лихтенщайн, Андора и още няколко страни извън съюза, съобщи еврокомисарят.

Битката срещу укриването на данъци стана международна кауза, а 28 страни членки на ЕС положиха усилия да затворят „вратичките“ в законодателството и да проправят пътя към смекчаване на банковата тайна.

Австрия, която исторически е сред най-решителните поддръжници на банковата тайна, няколко пъти възпрепятства приемането на нови европейски регулации заради опасения, че може да стане по-малко атрактивна финансова дестинация. На нея беше отпусната една допълнителна година за техническа подготовка (до 2018 г.), за да въведе мярката.

Австрийският финансови министър Ханс Йорг Шелинг посочи днес, че други страни (най-вече банковите центрове Швейцария, Лихтенщайн и САЩ) ще започнат да обменят такава информация едва през 2018 г.

Европейските правителства оценяват на 1 трлн. евро годишно загубите си от укриване на данъци.

Министрите на финансите от ЕС във вторник подписаха и споразумение със швейцарския си колега Евелин Видмер-Шлумпф, което трябва да сложи край на продължителния спор за корпоративното данъчно облагане. Швейцария се съгласи да спре да привлича чуждестранни компании с корпоративни данъци, които са по-ниски от тези за местните фирми.

Министрите обсъдиха също така как да насърчат държавните и частни инвестиции, които се определят като ключов фактор за съживяването на европейската икономика.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене