Лекари и зъболекари масово източват Здравната каса в Пиринско, глобяват ги до 8800 лв.

4c15acd5808a8015edffcf6b6fc4a393_L13 проверки на лекари от специализираната медицинска дейност, обявили събота за работен ден, извършиха контрольори от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Благоевград. От 9 проверени лекари били намерени в амбулаторията само двама. Повечето от изпълнителите на специализираната медицинска дейност обявяват събота за работен ден, за да отчетат дейност която не са извършили, за да получават заплащане от НЗОК, което е умишлено източване на касата.

При извършените проверки бяха съставени 30 акта за установяване на административно нарушение на изпълнители на медицинска и дентална помощ, при които бяха констатирани 88 нарушения. Ще бъдат наложени санкции в размер от 4400 лв. до 8800 лв.

Със заповед на директора на РЗОК – Благоевград д-р Румен Кондев за два дни от 2 октомври до 4 октомври контролните органи на РЗОК извършиха общо 80 медицински и финансови проверки на изпълнители от извънболнична медицинска, специализирана и дентална дейности в общините Сандански и Петрич.

От тях 20 проверки бяха извършени на лекарите от първичната извънболнична медицинска помощ и 6 проверки на изпълнители на специализирана медицинска помощ. Констатирани бяха следните нарушения – превишение на определените регулативни стандарти за първо тримесечие на 2014 г., отчетена дейност на личните лекари за извършени прегледи на здравноосигурени лица по време на лечение в болница, неспазени изисквания за извършване на диспансерен преглед, липсва на обособени здравни здосиета на здравноосигурени лица, непълно оборудване на лекарските кабинети според изискванията на Националния рамков договор, липсващи реквизити върху амбулаторните листа, неразпечатени амбулаторните листа и др.

На изпълнителите на дентална помощ контрольорите на РЗОК – Благоевград извършиха 41 проверки, при които бе констатирано превишение на полагащия се обем дентални дейности на здравноосигурени лица за 2013 и 2014 година, невписване в здравноосигурителната книжка на извършените дентални дейности. Много често срещани нарушения при денталистите са вписване на дентални услуги, които не са извършени, както и дублиране на същите. Лекар от Благоевград е глобен 7145 лв. за нарушения, но д-р Кондев спести името му.

При дублираните дентални услуги вина имат не само денталистите, но здравноосигурените лица. Много често здравноосигуреното лице сменя здравната си книжка и не уведомява за това денталиста. Всяко едно здравноосигурено лице при закупуването на нова здравна книжка от РЗОК – Благоевград или от офисите на касата попълва молба- декларация и Декларация по Приложение №1А, където декларира, че е с непрекъснати здравноосигурителни права и не е посещавал кабинет на лекар – денталист и не са му извършвани дентални дейности през 2014 г. При така попълнена декларация лицето носи отговорност съгласно законодателството на Р България.

Съставени бяха и 47 протоколи за неоснователно получени суми на изпълнители на медицинска и дентална помощ. Ще бъдат възстановени суми в размер на 10 438,37 лв., както и наложени санкции за установените нарушения.

Във време на недостиг на средства, поради надхвърляне бюджета на НЗОК подобно поведение от страна на договорните партньори е грубо нарушение на установените правила и норми на поведение, смята д-р Кондев. По думите му РЗОК – Благоевград ще продължи да извършва проверки за качеството на оказваната медицинска помощ на здравноосигурените лица и да съблюдава за спазване правата на пациентите. Ще продължи да извършва проверки за установяване целесъобразното и законосъобразното заплащане на средствата от НЗОК за извършената медицинска дейност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене