Изложба под надслов „Епохата на Паисий“ показа в Банско препис на „История славянобългарска“ от 19-и век

Обща изложба на Музеен комплекс – Банско и на Регионален исторически музей – Перник представя „Епохата на Паисий“ с експонати от миналото. Сред тях са единственият съхранен бански препис на „История славянобългарска“, каза за БТА директорът на Музеен комплекс – Банско Светла Барякова.

Той датира от 1882 г. и е на иконом Костандин Чучулайн – доказателство, че делото на Паисий е живо и има своите последствия, в добрия смисъл, в продължение на два века и Паисиевата история е актуална дори в края на 19-и век, посочи Барякова. Преписът е направен във времето, в което иконом Костадин Чучулайн е бил учител и го е използвал в своята работа, от него учат учениците и „История славянобългарска“ продължава да се разпространява, каза още директорът на Музеен комплекс – Банско.

Изложбата „Епохата на Паисий“ показва експонати от фондовете на двата музея в Банско и в Перник. Общата експозиция е посветена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизирането на Отец Паисий от Българската православна църква.

В изложбата може да се види и точно копие на буквара, издаден с помощта на Марко Теодорович Везьов. Той излиза 32 години преди „Рибен буквар“ на Петър Берон, посочи Светла Барякова. „Благодарение на щедрата ръка на Везьов, българчетата имат свой учебник, от който да учат, той изиграва своята роля и за нас е много ценен този факт“, посочи още тя.

Сред акцентите в изложбата е атонски дървен кръст от ажурна резба от края на 16-и и началото на 17-и век. Кръстът е притежание на РИМ – Перник и се отличава с изящество, каза директорът на Музеен комплекс – Банско. В експозицията могат да се видят и старопечатни книги и икони от 17-и век, търговски тефтер с двойно счетоводно записване на 1798 г. и други. Макар и неголяма по обем, изложбата показва ценни материали, които представят епохата, в която е живял Паисий и постиженията в духовната култура на българите, каза още Светла Барякова.

Експозицията е подредена в обновения Духовно-исторически център „Свети Паисий Хилендарски“ в Банско. Изложбата „Духът на Паисий“ бе открита от директора на Музеен комплекс – Банско Светла Барякова и Милена Карамфилова – уредник в отдел „Възраждане“ в РИМ – Перник. На откриването присъстваха представители на общинското ръководство, жители и гости на Банско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене