Община Струмяни започна подготовка на Празника на виното

Община Струмяни вече започна подготовка на традиционния Празник на боговете на виното в село Илинденци. Събитието се провежда всяка първа събота на февруари. Затова на 4 февруари тук стотици хора ще очакват с нетърпение появата на небесните гости в местността Масовец край селото, където са засадени хиляди декари лозови масиви.

В тържеството участват боговете Сабазий, Загрей, Дионисий, Бакхус, свети Трифон и Ярило. Шестте божества са на фригийците, траките, гърците, римляните, християните и славяните – народите, които са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя.

„Този път очакваме гости от Гърция и Македония, хотелиери от Сандански пък ще доведат група французи, те също искат да опитат от прочутия ни течен еликсир. Ще ги почерпим с белия сорт „Керацуда”, който вирее само при нас. Няма да се посрамим, ще посрещнем подобаващо всички наши гости”, твърдят жители на Илинденци.

Боговете на виното ще зарежат лозята, а мома Кераца ще полива с вино лозовите насаждения. Божествата ще участват и в ритуала „Розалии“, ще прелеят течен еликсир върху огъня, а височината на пламъка ще покаже дали годината ще е плодородна. Виното е емблемата на селото, затова тук идват боговете на тази напитка. Те ще изберат и цар на виното. „Ще ги почерпя от моето винце. Душата не само на човек, но и тяхната се лекува с вяра и вино. Бог е любов, а виното се прави с много любов. Затова истината е и в Бог, и във виното”, казва отец Георги Сарадинов от Илинденци

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене