Параклис, изграден върху старо оброчище от V – VI век, посрещна миряни от село Полето и техни гости за празника Свети дух

Пълни маси с храна и с вкусни гозби – такава бе картината през днешния ден край параклиса „Света Троица“ в село Полето, който отбелязва храмовия си празник на Свети Дух. Въпреки че денят е работен, жители на селото, техни роднини, близки и приятели, не пропуснаха да почетат празника на святото място.

Там, където днес се издига красивия параклис, през V – VI век е имало оброчище. При извършени разкопки, непосредствено преди изграждането на храма, са открити керамика и каменни късове с жертвеници и надписи върху тях. Според данни от експерти от Регионален исторически музей – Благоевград това е най – старото оброчище на територията на днешната община Симитли.

Отец Евгени отслужи тържествена литургия, а след това благослови храната, дарена от хората за празника. За облагородяване на параклиса и района около него бе направен и търг, на който бяха продавани различни неща – мед, олио, брашно, домат, потници, кърпи, чорапи и други.

Народният представител Стефан Апостолов, който уважи празника на село Полето си закупи вкусен мед, за който имаше оспорвано наддаване, но той успя да предложи най – високата сума. Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов също се включи в наддаванията като си купи бутилка олио. Средствата, които бяха събрани ще отидат за навеси и пейки, стана ясно по време на търга.

Жива музика, руйно вино, пивка ракия, вкусна курбан чорба и още много други гозби допринесоха за един истински празник, празник, какъвто могат да направят само в село Полето.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене