Охраняваният проф. Даскалов: Опитът да бъда подкупен е от човек, който познавам от дълги години, подаде ми папчица с пачки

„Темата за опита да бъда подкупен нашумя в последните дни. Всъщност той е свързан с човек, който аз познавам от дълги години – проф. Моллов. Той ми се обади още около Нова година, за да ме поздрави за позицията, която съм заел, и ми каза, че ние трябва да се видим“. Това каза председателят на Българската агенция за безопасност на храните проф. Христо Даскалов за скандала с отказан подкуп, свързан с работата на частната лаборатория за контрол на вноса на граничния пункт Капитан Андреево в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви. Заради заплахите към него Даскалов от днес вече е с охрана..

„Последва една среща на 15 януари във фоайето на Гранд хотел „София“, поприказвахме си там в едно кафенце. Тогава за първи път чух, че той по някакъв начин е свързан с тази тема и той познавал някакви млади хора, които комуникирали с него и всъщност той трябвало да ми предаде да не се занимавам, да не се задълбочавам в тази тематика. Ние никога не сме цитирали конкретни личности. Като преподавател съм водил студенти да карат практики в тази лаборатория за фитосанитарен контрол. Последната ни среща бе на 19-и точно зад гърба на агенцията в дворчето на една банка. Срещнахме се в неговия джип. Разбира се това бе предшествано от доста обаждания по телефона с настоявания, че трябва да се видим и не трябва да е в агенцията“, разказа още проф. Даскалов.

Той не скри, че записът е направен лично от него, от притеснение. „Един български учен е доста далеч от лицата на подземния свят, нас няма и какво да ни свърже”. Така настоящият шеф на БАБХ коментира част от записа, в който събеседникът му го уверява, че няма нищо общо с „Таки-Маки”. „За първи път ми се случват такива неща. Отдавна работя в агенцията и както се шегувам, имам лош бекграунд“, каза още той, като потвърди, че аудиозаписът е бил направен от него на джиесема му в джипа на Моллов. „Просто го сложих в десния джоб на балтона си, тогава бе доста студено времето и това бе един вид застраховка, защото човек когато не е влизал в подобни неща… Аз съм обикновен български професор, който си гледа работата и не познава такива странни личности. Стана ми ясно, че нещата не са безопасни за здравето. В края на разговора той ми подаде една папчица с ластичета и каза, че това е една документация, която аз трябда да я разгледам на спокойствие. Аз я взех, но безспорно в главата ми вече се блъскаха различни мисли. Махнах едното ластиче и с малкото пръстче отворих горното ръбче и това, което видях бяха пачки банкноти, български, по 100 лева. Повече от десетина пачки не можеха да влязат вътре. Затворих, хвърлих я и приключих с нашата среща“, разказа проф. Даскалов.

„Слава Богу, после никой не се е обаждал или да ми е пращал есемеси. Поне мен ме оставиха на мира. Не се успокоявам от това, защото си давам сметка, че нещата са много сериозни“, допълни той. „Даже тук в студиото е момчето, което ме охранява“, потвърди за назначената му охрана проф. Даскалов. „Нашите служби за сигурност бяха информирани за тези странности, които ми се случват, както и на мои колеги, с които работим заедно по този въпрос и явно службите са събрали някаква информация“, допълни той.

В разговора двамата мъже не споменават имена, но според Даскалов обсъждат удължаване на договора на частната лаборатория за фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево”.

„Това е договор за наем. Там няма нито една дума записана за някаква лаборатория. Това е договор за наем на шест помещения, които са предоставени преди много години от Министерски съвет на Българската агенция по безопасност на храните, за да може да извършва всички необходими официални дейности”, поясни Даскалов и добави: „Това е странното, че тази лаборатория на практика се пръква така, някак си от само себе си на базата на този договор”.

Пред „Медиапул” проф. Пламен Моллов определи обвиненията към него като „политически внушения и манипулации”.

Припомняме, че през май държавата прекрати договора на фирмата, която прибира таксите за лабораторни изследвания при контрола на хилядите ТИР-ове с храни от Турция през „Капитан Андреево“. Над 10 години, една след друга, две фирми с общи служители, изследват растителните храни за остатъци от пестициди на границата. Цената за едно изследване е 420 лв. с ДДС. Те извършват и задължителното при всяка проверка разтоварване на палети с храни от камионите – срещу 488 лв. на камион. Преминаващите през пункта ТИР-ове за денонощие са стотици.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене