Ловецът Семир Хаджиев от Благоевград отстреля стотния си вълк

Това, което постигна ловецът Семир Хаджиев от Благоевград, граничи с фантастиката и мнозина просто няма да повярват на този факт. Изключително рядко са ловците, които решават да поставят вълка като цел номер едно в ловната си практика. Затова са необходими невероятно търпение, находчивост, умения и знания за навиците и природата на този хищник.

Семир Хаджиев превърна хищничарството в истинска ловна наука и човек колкото и да не е запален по ловното хоби може да го слуша с часове. Защото всеки отстрелян вълк е една дълга одисея от безброй нощи на търпеливо чакане на заложена примамка в минусови температури, снежни виелици, дъждове и бури в импровизирани чакала на открито. Това е истинското “вълче време” и ако не си го приел като предварително условие, по-добре не се захващай.

През ноември на 2020 г. Семир достигна бройката от 72 отстреляни вълка.

На 31 май 2022 г. животновъдът Красимир Евтимов от кресненското село Ощава уведомява Семир Хаджиев, че вълци са убили поредната крава съвсем близо до селото.

Още същият ден той взема разрешително за лов на хищници от ловно-рибарското сдружение в Кресна и привечер се среща с Красимир, за да изберат най-подходящото за наблюдение място сред стари дъбови дървета с добра видимост към стървилището и подходите към него.

Часът е единайсет преди полунощ, когато вижда силуета на вълка, който непрекъснато се спира, оглежда и души въздуха. Ловецът търпеливо изчаква момента, когато вълкът ще започне да се храни и бдителността е леко намалена.

Изстрелът от карабината прозвучава тъпо в тихата и пропита с пролетни миризми майска природа. Вълк № 100 е в краката на Семир Хаджиев.

По-късно признава, че в този миг на лично удовлетворение от слуката дори не му минава през ума, че това е стотният вълк. Сеща се, след като се обажда по телефона на Красимир, за да отиде при него и да го приберат. След това прави поредната снимка на отстреляния хищник, за да го впише в каталога и добави в галерията.

Не от обичайната ловна суета, а като факт, който със сигурност е безпрецедентен в родната ловна история.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене