Социалният министър предлага минималната заплата да е 50% от средната

Как пенсионерите да изчислят с колко ще се вдигнат доходите им. Това обясни в ефира на NOVA социалният министър Георги Гьоков. По думите му има много спекулации по темата.

„Изчисляваме индивидуалната пенсия по 10% + 60-те лева, твърдо за всички, които нарекохме COVID добавка”, обясни министър Гьоков. Това е предложението на МТСП и НОИ пред НС.

„Тук трябва да добавим и корекционните добавки. Става въпрос от 50 стотинки до към 60 лева. Така по сметките минималната пенсия ще стане 467 лева”, обясни министър Гьоков.

„Ако някоя пенсия остане под 467 лева, пенсионерът все пак ще получава 467 лева. Идеята ни е да запазим покупателната способност във времена на инфлация”, обясни социалният министър.

По думите му социалната пенсия ще стане 247 лева, ако предложението бъде прието в НС.

Министър Георги Гьоков каза, че социалното министерство не се отказва за по-високата минимална работна заплата. Предложението е тя да се изчислява като 50% от средната.

„По наши сметки се пада около 770 лева. От 1 януари ще приложим това правило. Настояването ни беше това да се случи от 1 юли. Не знам как ще се развие инфлацията, но смятам, че някъде около 800 лева ще се наложи да бъде минималната работна заплата от януари 2023 г.”, изчислява министърът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене