Благоевградчанин бе осъден на 2 г. затвор заради опит за изнасилване

34-годишен благоевградчанин, преследвал по търговската улица непозната жена за секс и опитал да я изнасили, осъден на 2 г. затвор

Благоевградчанин бе осъден на 2 г. затвор заради опит за изнасилване на непозната жена. Случаят на сексуално посегателство в центъра на Благоевград е преди две години, по време на извънредното положение заради Ковид-19, а разигралите се сцени на насилие и преследване сякаш са извадени от сценарий за психотрилър, но са напълно реални.

Всичко започнало на 20 март 2020 г. около 20 ч., когато млада жена, чието име спестяваме, се отправила към операта, където имала уговорена среща с приятелка. Тя вървяла по главната улица „Тодор Александров“, когато при магазините за дрехи и обувки срещу Съдебната палата я пресрещнал непознат мъж и казал: „Искаш ли да ти дам 3000 лв.?”, на което тя отговорила, че не желае, и продължила напред. Мъжът тръгнал след нея и повтарял: „Ела, ще ти го покажа, ще ти дам 3000 лв.”. Изплашената жена ускорила крачка, а след като непознатият я хванал за ръката, тя се развикала, че ще се обади в полицията, ако не я остави. Мъжът изостанал и жената продължила в посока „Синята къща“ и оттам тръгнала към паркинга на магазин „Ларго“, но още на първата пряка свила надясно и отново излязла на главната търговска улица при Стоматологията и се насочила към река Бистрица. Това било забелязано от непознатия мъж, който хукнал след нея и успял да я застигне на площадката до перилата на реката. Дръпнал я за ръката и й казал, че иска секс, опитал се да свали панталона си, но не успял, и започнал да я притиска до стената на сградата. Жената се опитала да се отскубне, но той започнал да я дърпа за косата и заплашил, че ако не върви с него, ще я заколи. Тя започнала да го умолява да я пусне, заявила, че е болна, но той продължил да я дърпа, ударил я и я повлякъл към стъпалата под моста, водещи към реката. Там имало двама младежи, които уринирали, и жената се развикала към тях да дойдат. Тогава той я пуснал, а жената се затичала към двамата мъже. На спирката срещу „Златното пиле“ успяла да се качи на автобуса. Преследвачът не се  отказал и взел такси от пиацата при Младежкия дом и казал на шофьора да го откара в кв. „Струмско“. На кръговото при ул. „Александър Стамболийски“ и ул. „14- и полк“ той видял, че жената е в автобуса за жк „Еленово”, и казал на таксиметровия шофьор да кара след автобуса. В жк „Еленово“ тя слязла на спирката при БГ маркет и тръгнала към дома си, но пак била застигната от непознатия, който започнал да я дърпа. Жената успяла да се отскубне, изскочила на улицата и започнала да маха с ръце и вика за помощ. Първият появил се автомобил спрял, а жената застанала пред него и помолила шофьора да я закара да полицейското управление.  В 1 РУ – Благоевград тя подала жалба и след предприето разследване е установено, че  нападателят е Станислав Иванов, който е обвинен за престъпление по чл. 152  ал. 1 от НК – опит за изнасилване, съпроводен със заплаха. Обвинителният акт срещу 34-годишния благоевградчанин, който е общ работник в частна фирма и  е неосъждан, бе внесен от Районна прокуратура в съда.

Делото е разгледано в условията на съкратеното съдебно следствие, при което  мъжът е признал вината си. Съдът му определи наказание от 2 години затвор при общ режим, пострадалата жена не е поискала обезщетение за претърпените неимуществени вреди – душевни болки и страдания.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

ИЛИЯНА ИЛИЕВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене