Градушка нанесе сериозни поражения в половината общини на Смолянска област

В половината от общините на Смолянска област градушката, която валя в събота след обяд, нанесе сериозни поражения. Това каза областният управител на област Смолян Емил Хумчев. Засегнати си селскостопански сгради, земеделска продукция, леки автомобили, сочи последната справка на областната администрация. По думите на Хумчев в общините Мадан, Неделево и Златоград реколтата е унищожена на 100 процента, в Неделево има счупени керемиди по покривите на жилищни сгради, в Мадан, където градушката е била с големи размери, щетите са почти същите.

Хумчев уточни, че има много подадени сигнали и в Областната дирекция по земеделие от земеделски производители. Той добави, че за съжаление хората от региона нямат практика да застраховат имуществото и селскостопанската си продукция, затова и не очакват обезщетение по тази линия. Проблемът при селскостопанската продукция, подчерта Хумчев, е че застраховката покрива само готова продукция, а в случая става въпрос преди всичко за разсади. Ние ще изпратим обобщената информация с искане за обезщетения до Министерството на земеделие, защото пораженията и щетите са големи, каза още областният управител. В тази връзки специални комисии обикалят все още някои от общините, за да уточнят щетите, подчерта Хумчев.

Областният управител на Смолян каза още, че градушката и поройните дъждове са засегнали и пътната инфраструктура, където движението е затруднено и на доста места пътищата са компрометирани. По данни на Областната управа, област Смолян е единствената в страната на чиято територия няма разположени противоградни площадки. Тепърва предстоят разговори с Изпълнителната агенция за борба с градушките какво може да се направи, каза Хумчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене