Д–р Тунчев: Освен добър материал за хубаво вино, трябва да се вложи и любов.

Д-р Стоян Тунчев и Никола Думбанов, са членовете на Сдружението на любители-производители на вино и ракия в община Гоце Делчев, които се завърнаха от Гърция с три втори места в дванадесетото издание на Традиционния конкурс на любителите – производители на вина и ракии, който се проведе в гр. Драма в събота и неделя.  В четирите категории на конкурса участваха общо 161 мостри от цяла Гърция и няколко района от България – Гоце Делчев, Варна, Плевен, Сухиндол и Ловеч. Конкурсът бе в четири категории: за най-добро отлежало вино, за младо вино, бяло вино и розе (в една категория), отлежала ракия и оцветена и ароматизирана ракия (в една категория). Конкурсът бе абсолютно анонимен, като във всички категории на журито имаше и по един член от сдружението от Гоце Делчев, добре известните в неврокопско дегустатори: Георги Шуплинов, Сергей Караилиев, Лазарин Баничански и дългогодишният член на сдружението на неврокопските винари, холандския гражданин Вилхем Вандерберг. За изненада на самият д-р Тунчев, който обикновено се представя добре в категория „ракии“, този път, неговите винени мостри в категориите „старо вино“ и „бяло вино и розе“ се класираха на второ място което е огромен успех при традиционната силна конкуренция на гръцките производители. Освен добър материал за хубаво вино трябва да се вложи и любов, твърди призьорът, д-р Стоян Тунчев.

Д – р Тунчев, вие спечелихте две престижни втори места в този конкурс за производство на вино. Очаквайте ли този резултат?

  • Специално за вината не очаквах. Аз мислех, че ще спечеля за ракиите. Миналата година пак спечелих на бялото вино, по предишната също. В село Делчево също съм печелил на вината.

Освен хубав материал за приготвянето на виното и ракията, каква е другата тайна съставка за получаване на такива резултати?

  • Най – голямата тайност е любовта, която трябва да правиш виното. С мерак и любов става хубаво вино и ракия.

От проведените до сега конкурси в Делчево, имате ли някакви препоръки в организирането и евентуалното разширяване на този кворум?

  • Този конкурс, който е тук, с всяка изминала година се подобрява. Тази година ми прави впечатление много голяма масовост от Драма, на жителите. Тази година е върха. За нашата също ще помислим. Тази година ще надградим това, което сме правели предишните в с. Делчево и смятам, че ще се представим още по – добре. Даже в някои неща може да надградим град Драма.

Пожелаваме ви успех. От тук нататък да имате и първи места!

  • Аз съм имал и много първи места. На вино съм нямал, на ракии съм имал. Предполагам, че сега, февруари месец в с. Делчево, да имам на виното първа награда.

Ще ги разбием!

  • Ние туко що прохождаме в този бизнес, докато гърците са много по – напред. Те са в технологията, в тънкостите в производство на вина, но в ракиите сме по – добри от тях.

Сигурно и на пиене?

  • За пиене немога да кажа, но в яденето – да (смее се). Пожелавам ви успех. Винаги да пиете хубаво вино и хубави жени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене