Министър-председателят Кирил Петков: Папата благослови нашата работа и каза, че пътят е правилен

Корупцията е болест и младите политици са тези които могат и трябва да я изкоренят – това казал папа Франциск на българския министър-председател Кирил Петков.

По време на разговора на четири очи, българският премиер е бил поздравен от главата на Римокатолическата църква за усилията на кабинета за борба с корупцията. Кирил Петков получил и съвет: „Ако се борим едновременно с най-корумпираните в България и с вражески сили от чужди страни, двете битки ще се водят много трудно. И трябва да се опитаме борбата да е на стъпки, а не във всички посоки „.

Кирил Петков подчерта пред главата на Римокатолическата църква, че България високо цени ролята на Светия престол и на Папската институция в защита на човешкия живот и достойнство, мира и стабилността, държавността, общовалидните ценности и хуманността, които са основни морални и реални предпоставки за устойчиво развитие в името на хората и за бъдещето на нашата планета, каквато бихме искали да бъде. Споделяме общи морални ценности, които са основани на вярата, хуманизма, справедливостта и милосърдието, каза още българският премиер. Пред папа Франциск, той подчерта, че темата за братството и мостовете, които светия отец гради за срещи между християните и мюсюлманите е споделена тема за българите, които с различна религиозна принадлежност живеят мирно и съжителстват от векове.

Българският министър-председател Кирил Петков разговаря и с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин.

Пред него, премиерът е подчертал, че Българската страна високо цени, че през последните години някои от най-крупните папски образователни и научни институции, сред които Латеранският и Грегорианският университети, Папският източен институт, Папската академия на науките, Папският комитет за исторически изследвания, Апостолическата библиотека и Папският секретен архив и др. проявиха готовност за установяване на сътрудничество със сродни български институции.

В края на визитата си във Ватикана, премиерът и водената от него делегация, поднесе венец на олтара на Св папа Йоан Павел ІІ в базиликата „Св. Петър“. Признание и огромно уважение към личността на светия отец изрази българският премиер. На 31.12.1980 г. папа Йоан Павел II обявява Светите братя Кирил и Методий за „Съпокровители на Европа“. След възстановяването на дипломатическите отношения между България и Ватикана през 1991 г. , става традиция изпращането на представителни делегации по повод честването на 24 май. А визитата на папа Йоан Павел ІІ в нашата държава е от огромно значение за България. С нея се прекратяват окончателно темата за „българската следа“ по време на атентата. Папа Йоан Павел ІІ, при срещата си с президента Георги Първанов, уверява, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата, извършен през 1981 г. След посещението на Римския епископ, по време на което България е в центъра на интереса на световната общественост, се подобрява името на страната. между главата на римокатолическата църква и българския премиер.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене