Нова Места: Ето я истината за необходимите документи при пътуване в Гърция!

astinomiaОт месеци насам в публичното пространство на страната и в частност югозападния регион се говори за новите изисквания при пътуване в Гърция. Родиха се всякакви слухове, опровержения и теории за това как южната ни съседка налага нови изисквания за шофьорите от България, които възнамеряват да пътуват на нейна територия. За да разсее „зърното от плявата“, екипът на Нова Места се постара да „пие вода от извора“ и след месец работа се сдоби с официален документ от генералното консулство на република България в Солун. Не се изненадвайте, че пощата е вътрешна, просто имаме хора навсякъде и се докопваме до истината, каквото и да ни струва това. Ето и съдържанието на въпросното писмо, адресирано до Директор на дирекция „Външно икономическа политика” Министерство на икономиката и енергетиката. Едно към едно:Print0022

ГЕНЕРАЛНО КОНСУЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В

СОЛУН, РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ

СЛУЖБА ПО ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ВЪПРОСИ

Изх. № 20/ 20.06.2014 г.

ДО:

Г-ЖА ДИЯНА НАЙДЕНОВА

Директор на дирекция

„Външно икономическа политика”

Министерство на икономиката и енергетиката

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО НАЙДЕНОВА,

Във връзка с промяна в изискванията от страна на гръцките контролни органи по отношение на необходимите документи за МПС от България и предвид зачестилите случаи на налагане на административни наказания (глоби), както и сваляне на номерата и отнемане на СУМПС на български граждани, изпращам актуална информация относно изисквания от страна на гръцките компетентни органи при проверка на всички моторни превозни средства, в това число и на лизинг, на територията на Република Гърция, както следва:

При пътуване на територията на Република Гърция, водачите на всички видове МПС, включително тези, които са закупени на лизинг, следва да имат предвид, че в случай на проверка гръцките контролни органи изискват водачът да представи оригиналните І-ва и ІІ-ва част на свидетелството за регистрация на автомобила. Не се приема нотариално заверени копия на част І на оригиналното свидетелство за регистрация на автомобила.

Изискването е на основание европейска Директива 1999/37/ЕО чл. 5 параграф 1, където е посочено – „За целите на идентифицирането на превозното средство в пътния трафик държавите-членки могат да изискат водачът да носи при себе си част І-ва от свидетелството за регистрация.” В случая това изискване е инкорпорирано в гръцкото законодателство и е основание за налагане на санкции.

При липса на горепосочените документи се налага парична глоба (300 евро за автомобила и 100 евро на водача за леки автомобили и 800 евро за автомобила и 100 евро за водача на товарни автомобили), комбинирано със снемане на регистрационните табели на МПС и отнемане СУМПС на водача на транспортното средство, вкл. лизингово, за определен срок.

Глобите се заплащат в пощенските клонове в Гърция. Регистрационните табели и СУМПС се получават обратно от съответното полицейско управление след изтичане на наказателния срок.

Във връзка с горното, считам, че би било полезно да бъдат специално информирани бизнес организациите и техните членове, осъществяващи дейност на територията на Гърция. Информацията е получена чрез Посолството ни в Атина и ще бъде публикувана на електронните страници на МВнР, на Посолството и на страницата на ГК-Солун.

С уважение,

ИВАН ЧАЛЪКОВ

Търговско-икономически съветник в СТИВ-Солун

НАКАЗАНИЯ ЗА НАРУШЕНИЯ НА ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ

СЪГЛАСНО КОДЕКСА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА НА ГЪРЦИЯ

 

Можете да видите списъка с наказанията за нарушения на закона за движение по пътищата в Гърция в PDF формат ТУК

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене