Църквата поиска община Благоевград да дари имота при пазара за строеж на храм „Св. Мина“

Апел към кмета и общинските съветници да дарят земята, отредена за построяване на православен храм в района на кооперативния пазар в центъра на Благоевград, отправя с писмо до градските власти Неврокопският митрополит Серафим. Така избраното църковно настоятелство на бъдещия храм „Св. Мина“ начело с иконом Спас Веселински ще може да стартира строителството 17 години след освещаването на мястото, мотивира се владиката.

В писмо до кмета и до местния парламент главата на православната църква в митрополията подчертава острата потребност от поне още един голям храм в центъра на най-големия град в епархията, подчертавайки, че въпросът се поставя вече 80 г., без да е решен.

Припомняме, че преди 20-ина години, по време на управлението на кмета К. Паскалев, се проведе широка обществена дискусия за мястото на нов православен храм в централната зона на Благоевград. Архитекти предлагаха различни варианти за района на градската градина, пред Съдебната палата и на пазара като тогава последната локация събра най-широко гражданско одобрение.

Първата копка направи в средата на мандата си кметът Лазар Причкапов, а при освещаването на мястото се постави малък параклис, който стои и до днес. Години наред след това нямаше управленска воля за довършване на започнатото.

Активност за приключване на процедурата имаше при екипа на кмета Румен Томов, който „изтупа прахоляка“ и придвижи документацията за изграждане на храм „Св. Мина“, като дори организира подбор на проект с обществено обсъждане.

Със свое решение, гласувано на 5 март миналата година, общинските съветници на Благоевград дадоха съгласието си за изработване на ПУП – изменение на плана за регулация и застрояване на урегулирания поземлен имот, отреден за православен храм, с площ от около 450 кв.м. Финалът на процедурата вече е „на косъм“, а в писмото си до местната управа Неврокопският митрополит Серафим заявява, че веднъж осветено, мястото е посветено Богу и не може да се ползва за друго. Решението обаче е в ръцете на общинските съветници.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене