По вариант 1 пишат зрелостниците на втората матура

По вариант 1 от два възможни пишат зрелостниците на втория задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет. Изпитът започна в 08:30 часа.

Изпитният вариант беше изтеглен в Министерството на образованието и науката (МОН) в присъствието на заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова, експерти и журналисти.

Над 45 000 зрелостници се очаква да се явят на днешната втора задължителна матура, предаде БГНЕС.

Държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети ще има в 824 училища, а в 497 училища – за професия. Ангажирани са 26 156 квестори.

В 824 училища ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 училища – за професия. Ангажирани са 26 156 квестори.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

По традиция за втора матура най-желан е английският език, следван от „Биология и здравно образование“ и „География и икономика“. За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

От 26 май до 1 юни т.г. са допълнителните матури по желание. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита – сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 3238 зрелостници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене