Коалиция БСП – ГЕРБ е въпрос на време!!!

Това смята известният журналист Иван Гарелов, който основа своята теория

Според него е въпрос на време да се състави голяма коалиция между първите две политически сили в България.

Иван Гарелов и Стефан Софиянски дадоха своя коментар по въпроса дали е възможно да се състави голяма коалиция между първите две политически сили в страната – ГЕРБ и БСП, след като двете партии бяха призовани от лидера на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) – Валери Симеонов. Според анализаторите такъв сценарии е възможен и не трябва да бъде пренебрегван.

Припомняме, че лидерите на двете партии – Бойко Борисов и Корнелия Нинова категорично заявиха, че такова обединение не може да има. Като причини за това те посочиха, че в политиката има принципи, които не трябва да се престъпват и че двете партии имат коренно различни платформи и възгледи за бъдещето развитие на България.
Според Иван Гарелов обаче такова обединение може да има. Според него такова управление е възможно с два сценария. Първо, ако двете партии започнат да правят компромиси относно програмите си и се разберат открито кой къде да отстъпи. Според втория сценарии голяма коалиция е възможна на надпартийно ниво в експертен кабинет. Гарелов посочи, че в подобно правителство трябва да има само професионалисти, които да забравят партийните си интереси в името на България.

Подобна е и гледната точка на Стефан Софиянски. Според него и двете партии имат общ генезис – и двете партии произхождат от БКП. Следователно и ГЕРБ и БСП имат общи хора, сходна йерархия, която е възпроизвела времето, на което всички днес сме свидетели. От тази гледна точка, двете партии могат да потърсят общо решение, но това няма да даде резултати, посочи Софиянски.

Той припомни, че минаха 10 години от влизането на България в ЕС. Според него в този период не може да става дума за стабилност по отношение на политиката в България, понеже за въпросните 10 години в страната ни е имало 8 кабинета. Той посочи и, че за този период България е управлявана единствено от ГЕРБ и БСП, което доказва, че те не са силни в управлението. Следователно въпросът е „дали две слаби могат да направят едно силно?“, попита риторично Софиянски. „Отговорът – НЕ!“. Според него дори и партиите да се обединят в една голяма коалиция, тя няма да е по-силна от предишните. Но, ако ГЕРБ и БСП позволят на експерти и професионалисти да се заемат с управлението, то това може да даде резултат, заключи Софиянски.

Двамата анализатори коментираха и призива на лидерите на „Да България“ – Христо Иванов и НФСБ – Валери Симеонов, Бойко Борисов да не става премиер на страната. Според тях това е възможно именно ако се състави експертно правителство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене