Цените на храните скачат, хората купуват по-некачествени стоки

Яна Иванова: Тепърва очакваме още 20-ина процента увеличение

Няма да има недостиг на продукти, тъй като сме производители на дефицитните суровини, увери председателят на Сдружение „Храни и напитки“ Яна Иванова в „България сутрин“.

„Още през октомври предложихме намаление на ДДС на 9%. България е една от трите държави в ЕС, която няма диференцирана ставка. Преди месец ЕК препоръча на правителството намаление на ДДС върху храните. Остава неразбираемо защо нашето правителство е толкова упорито в нежеланието си да види тази мярка“, подчерта тя.

„Цените продължават да растат. Тепърва очакваме още 20-ина процента увеличение. Тази мярка е единствената, която може веднага да има ефект и да забави този процес. Това е подкрепа и за потребителя, и за производителите“, заяви Яна Иванова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ потреблението у нас спада, защото гражданите имат ограничен бюджет. Когато бюджетът им не нараства, а трябва да купуват с над 20% по-скъпи стоки, всички започват да се лишават или да купуват по-некачествени стоки. Намаленото потребление пък е фатално за малките и средни предприятия.

Яна Иванова не се съгласи, че увеличението на цената на хляба е спекулативно, тъй като производителите купуват скъпо брашно за следващия цикъл и не могат да си позволят да оставят цените на старото ниво.

Иванова алармира, че се увеличава нелоялната конкуренция на търговците, които не декларират оборотите си.

Гледайте целия разговор във видеото.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене