ДА СЪСИПЕШ ТРУДА НА ЦЯЛО СЕЛО!

 Стадионът в Джерман осъмна с над 30 дупки на терена преди благотворителен мач, на който се опитват да съберат пари за протези на съселянин инвалид

Неизвестни са съсипали тревната покривка на стадиона в дупнишкото село Джерман дни преди провеждане на благотворителен мач между бивши футболисти на местния отбор “Хр. Ботев” и ветерани на ФК “Марек”.

Собственикът на хранителен магазин в селото Светослав Димитров и Бойко Ангелов, който се препитава с ремонт на автомобили, се грижат безвъзмездно за поддържането на тревата на  стадиона. Любовта им към футбола ги кара да отделят от свободното си време за поддръжка на стадиона.

Пред репортер на “Струма” Св. Димитров разказа: “При идването ми на стадиона завчера видях изкопани около 30 дупки на различни места по целия стадион. Аз и Б. Ангелов заделяме от свободното си време, като идваме всеки ден, за да поддържаме стадиона. Направените дупки са предпоставка за контузии при мачове, една стъпка в дупката по време на мач може да доведе до тежки травми. За да се избегнат подобни набези, ще се наложи да събираме средства от жителите на селото и за видеокамери. Цялото оборудване на стадиона и съблекалните са дело на хората от селото, всеки дарява колкото може. От община Дупница ни осигуриха поливна система за 70 000 лв., за да поддържаме стадиона. След няколко дни ни предстои мач с благотворителна цел между  ветераните от с. Джерман и ветераните от ФК “Марек”. Целта е със събраните средства да се купят протези за краката на нашия съселянин Васил Темелакиев”.

Както „Струма” писа, младият мъж е с ампутирани крака, но с неимоверни усилия и с помощта на семейството и приятели се справя с предизвикателствата. Мечтата му е да успее да събере 16 хил. лв., за да поръча да му изработят протези.

„За броени дни трябва да възстановим изровената трева, за да проведем благотворителния мач, а това е много трудно”, заяви Св. Димитров.

Бившият футболист в селския отбор и във “Вихрен” /Сандански/, “Рилски спортист”… Бойко Ангелов заяви: “Общината в Дупница ни отпуска субсидия, но тя стига само за съдийски такси и охрана по време на мачовете. Хората от селото дариха пари да се закупи косачка, за да се поддържа теренът. На нашия стадион тренира отборът на ФК “Марек”. Традициите, свързани с футбола в селото, са отдавна. Първият отбор е създаден през 1948 г. и печели “Купата на Брянск” през 1982 г. Ванцети Стоичков е взел приза на официална церемония в Кюстендил. От години стадионът беше занемарен. Преди 16 г. се събрахме млади хора от селото, почистихме го, облагородихме го, засяхме трева, сложихме врати… С много труд стадионът придоби сегашния вид. В наши дни е трудно да накараме млади момчета да излязат на терена да играят футбол. В нашия отбор играчите са на възраст от 30 до 40 г. Преди години имахме школи по футбол в селото. Търсим млади момчета, които да нахъсаме за игра, но като поотраснат, и се отказват”, разказа Б. Ангелов.

Село Джерман е едно от големите села в община Дупница с около 1800 жители. Благотворителният мач е насрочен за 28 май и инициаторите се надяват дотогава да успеят да заличат пораженията по терена. Надяват се и да успеят да съберат част от необходимата сума за протезите на съселянина си.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене