Ангел Найденов: БСП отива на преговори с ГЕРБ с разбирането за спешността на въпросите, които стоят пред страната

Ангел Найденов

Ангел Найденов от БСП в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: ЦИК обяви окончателните резултати от предсрочните парламентарни изборите на 5 октомври. В 43-то Народно събрание ГЕРБ има 84 мандата, БСП – 39, ДПС – 38, Реформаторски блок – 23, Патриотичен фронт – 19, България без цензура – 15, Атака – 11, АБВ – 11 мандата . В 3-ти Варненски МИР ГЕРБ има 6 мандата, БСП – 2, ДПС – 1, Атака – 1, Реформаторски блок -1, Патриотичен фронт – 2, ББЦ – 1, АБВ – 1. За резултатите от изборите и актуални политически теми ще говорим в следващите минути. На пряката ни телефонна линия е Ангел Найденов от БСП, бивш министър на отбраната в кабинета Орешарски и водач на листата на БСП във Варненски МИР. Г-н Найденов, как коментирате изборния резултат във Варненски район, където бяхте водач на листата на БСП?
Ангел Найденов: Резултатът като цяло за БСП и коалиция „Лява България“ и в страната и в трети Варненски МИР е много далече от този, към който се стремяхме. Демонстрирахме представяне на тези избори, много под очакванията, а и далеч от нашите възможности бих добавил. Резултат, за който определението е едно единствено – загуба, тежка загуба. Тя естествено поставя въпроса за отговорността на всички нива, но не можем да я стоварим само върху новоизбрания председател на БСП. А и не бива да се позволява, зад разговора за отговорността на ръководството да се скрива отговорността на другите нива на партията. Много са причините. Те могат да бъдат посочени още днес, но сред тях, аз ще добавя, не са резултатите от нашето участие в управлението. Подчертавам резултатите. Друг е въпросът, дали трябваше да управляваме и то с ДПС. Ние трябва да потърсим причините преди всичко при себе си, вътре в социалистическа партия, в нашите коалиционни партньори и това са причини, които трябва да търсим, както по отношение на организационното състояние, включително и като взаимоотношения вътре в партията. Трябва да потърсим причините и в характера на кампанията, която водихме. Трябва да търсим причините и сред посланията, ако щете и като привлекателност за различните професионални социални групи.
Водещ: Така или иначе, както и вие сам казахте, думата, която изчерпва анализа и резултатите постигнати на тези избори е загуба. От тази гледна точка необходими ли са според вас оставки в ръководството на БСП?
Ангел Найденов: Аз не случайно казвам, че това извежда на преден план въпроса за отговорността, но сега не бих коментирал оставки. Така или иначе вече се появяват. Не случайно подчертавам, че не бива да се стоварва в този момент въпроса за отговорността само върху новоизбрания лидер на БСП. Аз бих предложил засега оценките и анализа на причините за загубата да ги оставим за предстоящите форуми на БСП. Първия от които ще бъде още в петък. Предстои заседание и на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на партията. Факт е, че ние се представихме под очакванията, но и основният ни опонент – ГЕРБ макар и победител на тези избори също не са доволни от резултата. До последният момент те също очакваха много повече от сегашният брой депутати в 43-то народно събрание и вие вече съобщихте техният брой, според решението на ЦИК. Щом стана дума за Народното събрание нека да отбележа, че присъствието на 8 политически формации носи разпокъсаност. Трудно постижимо съгласие и в крайна сметка носи нестабилност. Впрочем, във Варненският МИР са представени всички, които успяха да прескочат 4% в 43-то Народно събрание. Това, от което се нуждае страната сега е стабилност, спокойствие и сигурност. Нуждаем се от дългосрочна перспектива като държава. Нуждаем се и от цели, които надхвърлят ежедневната битка за оцеляване за огромната част от хората. Нуждаем се от напредък, модернизация и аз това видях в очакванията и надеждите на хората по време на предизборната кампания.
Водещ: Но за всичко това е необходимо политическо съгласие вътре в този толкова пъстър парламент. Анализаторите са единодушни, че работата в този парламент ще бъде много трудна, както и самото сформиране на правителство. От тази гледна точка, има ли вече решение дали БСП ще се отзове на поканата за преговори за съставяне на правителство, която ГЕРБ заяви, че отправя към партията ви? Има ли допирни точки по които може да бъде постигнат консенсус между БСП и ГЕРБ?
Ангел Найденов: Ще се опитам да ориентирам отговора си в две посоки, които да се съдържат в този кръг от въпроси, който ми задавате. Първо, изгледите за сформиране на правителство, наистина не изглеждат особено оптимистични. Аз съм убеден, че мисленето и усилията на политическите формации трябва да са ориентирани в тази посока. Алтернативата – „избори до дупка“ е пагубна. Аз съм сред хората, които мислят, че едни нови и скорошни избори ще означават срината икономика отслабена държава и поредният тежък удар върху условията за живот, върху огромната част от хора, които и без това живеят при изключително лоши условия. Следователно отговорността за всички ни е огромна. Разбира се, в най-голяма степен тя ляга върху победителите на изборите, но и другите политически формации не могат да прегърнат удобната теза – „от нас нищо не зависи“ и да останат безучастни наблюдатели. Това при всички случаи се отнася и за БСП и затова приехме участие в разговорите, които са в началото на другата седмица. Разбира се, аз виждам застъпено и другото разбиране при нас. Оставете ГЕРБ образно казано, да се пържи в собственият си сос, да се оправят сами и както могат, но това за мен не е работещо и е неподходящо като отправна точка.
Водещ: Още повече, че ваши колеги още в нощта на изборите казаха, че избирателят е отредил ролята на опозиция на БСП в този парламент.
Ангел Найденов: Да, аз следих всички изказвания, всички позиции, затова казвам своето лично разбиране и естествено, посочвам, че има застъпена и другата теза и това е факт и това лесно може да се види при всички участия на представители на БСП. Да се върнем на въпроса за разговорите. На тях ще отидем най-общо казано с нашата платформа. С предложение за необходимите според нас политики и разбира се с очертани приоритети, които бяха определени като червени линии. Резултатът от разговорите би трябвало да очертае полетата от общи разбирания. Да посочи сходството на виждания и на цели. Това разбира се, не означава, че автоматично следва от това формиране на съвместно управление. Някой би казал, че отиваме с предварително дефинирани условия и така разговорите са обречени на провал. Подобни разговори, обаче, не могат да бъдат просто за формиране на правителство. Трябва да бъде ясно в името на какво и с цената на какво. Един от големите проблеми на българската политическа действителност е доверието. То може да бъде възстановено само чрез откритост, почтеност и искреност, поне това е моето разбиране. Трябва да се опитаме да посочим предизвикателствата, пред които е изправена страната, защото освен формиране на правителство, което само по себе си е и изпитание и предизвикателство за цялата политическа система, пред нас стоят и други предизвикателства. Освен това предизвикателство за формиране на правителство, което само по себе си е изпитание за цялата политическа система, ние сме изправени пред много други предизвикателства, за които трябва да си даваме сметка. Сред тези предизвикателства е подготовката на бюджета за 2015г. Това е изключително важна задача и отговорност пред парламента. Трябва да си дадем сметка за предизвикателството свързано с финансовата стабилност. Имаме наближаваща зима, съответно трябва да си дадем сметка за всичко онова, което представлява изпитание за огромна част от хората. Включително и цената на електроенергията, състоянието на енергетиката. Трябва да си даваме сметка като цяло за националната сигурност и стабилност в държавата. Разбира се, нека не забравяме, че продължаващата криза в близкият изток, военните действия и съответно бежанският поток, който е сред много сериозните рискове за сигурността на страната ни, разбира се, тук трябва да посочим кризата, която продължава между Русия и Украйна и съответно комплекса от санкции. Впрочем, ние бяхме една от малкото партии, които бяха записали в своята програма неприемането на разширяването на санкции срещу Русия.
Водещ: Т.е. БСП тръгва на преговори за съставяне на правителство с цялата отговорност на спешните въпроси, които стоят пред страната.
Ангел Найденов: Точно така. С цялото разбиране за отговорността и спешността и въпросите, които има пред страната.
Водещ: Вие сте бивш министър на отбраната и от тази гледна точка каква ще бъде позицията на БСП и в частност вашата по отношение на Националната програма за превъоръжаване и модернизация на армията ни. Знаете имаше поводи за брожения по отношение на превъоръжаването ни.
Ангел Найденов: Ами, като бивш министър на отбраната, нека да кажа,че в някаква степен моят екип е готвил части от тази програма. Включително от времето, когато аз бях министър на отбраната, бяха одобрени целите на въоръжените ни сили в периода до 2028г. Тази програма, която широко се рекламира и представя от министър Шаламанов не е някаква изненада, нито е някаква новост. Проектите за придобиване на нов тип боен самолет, бронираните бойни машини за пехотата, включително новите патрулни кораби са проекти, които така или иначе са залегнали. В това число, нека да кажа, че и не само по времето на моето ръководство като министър на отбраната. Впрочем, проекта за изграждане на нови патрулни кораби също аз съм го подписал. Друг е въпросът и трябва да си даваме сметка, че във времето между 2014г. и 2020г. ние не разполагаме, но и няма да разполагаме с този ресурс, който ни е необходим, за да реализираме тези проекти. Ясно е, че например придобиването на нов тип боен самолет е на стойност не по-малко от 800 милиона лева. Като сложите необходимата инфраструктура, подготовка и обучение на пилотите, това е вече проект, който надхвърля 1 милиард. По същия начин не по-малко от 150-60 милиона е стойността на един от новите патрулни кораби, ние се нуждаем от не по-малко от три. Виждате, че става дума за не по-малко от 500 милиона. Така че, това е една програма, която е на обща стойност малко над 2 милиарда и 300 милиона лева. Отново повтарям, това е програма, която все пак следваше да бъде реализирана в периода до 2028г. в това число чрез преструктуриране на бюджета на Министерството на отбраната, но и чрез увеличаване на процента, който се заделя от брутният вътрешен продукт за отбрана.
Водещ: Много голяма е темата, но така или иначе да разбираме ли, че в тази национална програма е залегнала идеята до 2020г. България да се откаже от руските изтребители и да се превъоръжи със западни.
Ангел Найденов: Не, по тази програма, поне по мое време не беше залегнала целта за освобождаване от руските бойни самолети до 2020г. Те имат един доста по-дълъг жизнен цикъл и идеята беше паралелно с поддръжката на минимална поддръжка, обърнете внимание, която е необходима за техническата годност и съответно експлоатацията на руските бойни самолети да стартира проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Вижте, придобиването на бойният самолет и съответно неговото усвояване до степен на бойно използване, биха отнели не по-малко от 3 до 5 години. Така че, това е период, която съвместно трябва да се експлоатират и руските и съответно новопридобитите бойни самолети, а аз бих казал, че трябва да продължи и след 2020г. използването на руски бойни самолети, защото техният жизнен цикъл е по-дълъг с още 5 години.
Росица АНГЕЛОВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене