Според министър Караджов АПИ е заложила в бюджета си за тази година подготовка на процедурата, но предвид темповете, до започване на ремонта могат да минат и години.

Дъбница и Вълкосел – прецакани! Път за 35 млн. лева ще бъде разрушен заради нехайството на държавата!!!

Гроздан КАРАДЖОВ

Гроздан КАРАДЖОВ

Близо 6  месеца след проливните дъждове в Пиринско държавата още не е започнала дори подготовка на процедурата за изработване на технически проект за моста над Бистрица на пътя Гоце Делчев-Сатовча, който поддаде от високи речни води и е единствената връзка на Благоевградска и Смолянска област, призна регионалният министър Гроздан Караджов в писмен отговор на депутатско питане кога мостът ще бъде укрепен и отново ще бъде разрешен за преминаване на коли с тегло над 12 тона.

Едва след изготвяне на проекта ще бъдат определени конкретните строително-ремонтни дейности, прогнозните стойности и сроковете за реализация. После следват открити процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител и строителен надзор, които също ще глътнат много месеци.

Според министър Караджов АПИ е заложила в бюджета си за тази година подготовка на процедурата, но предвид темповете, с които у нас се печелят обществени поръчки, до започване на ремонта могат да минат и години.

От декември 2021 г., когато мостът поддаде, тежките коли се насочват по обходния маршрут Гоце Делчев-Дъбница-Вълкосел-Сатовча, което удължава пътя им с 25 км. Участъкът обаче е с големи вертикални наклони, а жителите на селата се притесняват, че заради усилената му експлоатация от тирове пътят много скоро ще бъде разбит и от миналогодишния ремонт, който му бе направен, ще остане само спомен.

32-километровото трасе действително бе основно ремонтирано през 2021 г., след като години наред хората от района събираха подписки и се молеха на държавата да го оправи. Тогава бе поставен нов асфалтов пласт, хоризонтална маркировка, ограничителни системи, предстои монтирането на пътни знаци. Завършването на рехабилитацията бе отбелязана с тържества във всички села по трасето, във Вълкосел дори дадоха курбан и хората се радваха като деца, че след 50 г. мъки държавата най-после се е сетила за тях и е наляла в пътя им близо 35 млн. лв. Затова сега местните следят с тревога трафика на тежките камиони и се молят мостът на Бистрица да бъде ремонтиран по-бързо, за да се върне там трафикът.

Мостовото съоръжение обаче е сериозно засегнато от дъждовете и времето.

Месец преди наводненията – през ноември 2021 г., Областно пътно управление – Благоевград установи отцепване на част от бетона на устоя под първа греда на моста. Заключенията на Института по пътища и мостове бе, че мостът е в предаварийно състояние и е необходимо да се махнат всички пластове до горния ръб на пътната плоча, да се ремонтират стоманобетонните елементи, да се подменят пенделите с еластомерни лагери, да се направи надливка от бетон, армирана към съществуващата пътна плоча, да се оцени възможността за затваряне на фугите и превръщането на конструкцията в полуинтегрална, после да се изгради ново пътно платно на моста с хидроизолация, тротоарни блокове, асфалт, парапети и др.

Извън времето за всичко това ще са необходими и доста милиони, но колко ще са те, на този етап дори АПИ не се наема да прогнозира.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене