Пловдивчани описват Лещен като селце от приказките!

Почивните дни са идеалното време, в което можете да откриете и опознаете чудесата на родината. Едно от тези райски кътчета е само на 160 км от Пловдив – село Лещен. Красива местност, която си заслужава да посетите и дори да прекарате повече от един ден. Това място определено е прекрасно през всички сезони.

Най-красивата гледка обаче може да получите, като се изкачите на склона с Глинената къща и погледнете отсреща към накацалите родопски къщи с каменни покриви. Дърветата между къщите допринасят за идилията.

Базата и условията, които селцето предлага на своите посетители, са от първокласно ниво, разбира се, съчетани с типичната атмосфера на възрожденско българско село. Може би никъде другаде в страната няма такава уникална симбиоза между възрожденска атмосфера и модерен комфорт.

 

На един от хълмовете на Лещен е направена къща изцяло от глина, която обаче е обзаведена с всички удобства на съвременния свят. Разбира се, има възможност да наемете глинената постройка, като нощувката е около 120 лв.

Постройката, приличаща изцяло на къщата на семейство Флинстоун е изградена изцяло от естествени материали като глина, слама и дърво. Тя се състои от една стая със собствена баня и може да бъде наета от гости, които биха желали да се почувствате като героите от едноименния сериал, но с известни удобства.

Село Лещен е една от най-привлекателните и автентични дестинации за селски туризъм в България. Разположено върху южния склон на Западните Родопи на 200км от София, пред него се открива незабравима гледка към Пирин планина.

Може да си организирате разходки до съседните етнографски комплекси Ковачевица (7км), Долен (20км) и Делчево (18км), както и еднодневни пътувания до Роженския манастир край Мелник (60км) и известния ски-курорт Банско (50км). Могат да бъдат посетени резерватът „Тъмната гора“ с вековни буки и елови дървета, скалните образования, известгни като тракийски светилища „Козият камък“ и „Черната скала“, каньонът на река Канина и живописната местност „Синият вир.

Източник:https://glasnews.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене