Урок за вредата от тютюнопушенето проведоха в Разлог

Училищни психолози алармират, че зачестява употребата на наргиле от деца и подрастващи. Ароматът на наргилето, възможностите да се пуши групово и широко разпространеното мнение, че то е по-безвредно от цигарите, го правят привлекателно за младежите. С цел превенция и представяне опасните последици от продължителната употреба на наргиле сред подрастващите в ОУ „Никола Парапунов“ в Разлог бе подготвена и представена презентация, която нагледно показва тревожните последствия от редовното ползване на наргиле, цигари и други субстанции с тютюн, в това число и електронни цигари. Под формата и на беседа по време на презентацията младежите имаха възможност да се запознаят с важни медицински факти, да задават въпроси.

Родителите споделят, че децата не осъзнават вредата от вдишването на иначе ароматния дим от наргилето, както и възможните трайни последствия за организма им, които имат своето влияние и в периода на израстване.

„Целта на презентацията е не да им забраним да опитат, а да осъзнаят колко всъщност е вредно, ако решат да пробват“, коментира училищният психолог Калина Ергина, която е сред експертите осъществяващи важна дейност по превенция, и довереният човек на младежите, които споделят – за причините да пушат – от проблеми във взаимоотношенията с ученици, които събуждат т.н. нужда „за едно наргиле“, за цигарата в компания, за да „се впишеш“.

Презентацията за това, колко въздействащо върху здравето мое да бъде употребата на наргилето се проведе пред учениците в основното училище в Разлог. В темата бяха включени и данни на медицински специалисти, които посочват резултати от изследвания и други. Дейностите по превенция са важна част от обединените усилия на психолози, учители и родители за създаване на комуникативна училищна среда за деца и младежи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене