Кметът Мименов забрани паленето на стърнища в Сатовчанско

С цел ограничаване на пожари, възникнали поради небрежност от населението и във връзка с определения от Областен управител пожароопасен сезон в горските територии за периода от 01.04.2022 година до 31.10.2022 година, кметът на общината д-р Арбен Мименов с нарочна заповед въведе пълна забрана за паленето на стърнища и сухи треви по слоговете, крайпътните ивици, вилни места в горите, в земи от горски фонд и другите земеделски земи.

Със заповедта се забранява изгарянето на растителни отпадъци в земеделските земи, в близост
до житни култури и гората. Забранява се паленето на огън и пушене при пребиваване в горските територии и селскостопанските земи през пожароопасния сезон и при ветровито време. Забранява се също така и използването на пиратки от пастири, ловци и туристи в горите и пасищата през пожароопасния сезон.

С нарочната заповед кметът на общината се разпорежда, кметовете на населени места да организират стриктно наблюдението и охраната на селските имоти с оглед навременното откриване на възникнали пожари, като при откриване
на такива незабавно да се извърши обаждане на телефон 112 и 07541/2066, след
което незабавно да се започне гасенето. Със заповедта е разпоредено, в случай на констатирани нарушения на виновните лица да бъдат налагани санкции.

Също така е указано паленето на огън в дворовете на граждани да става само на
обезопасени места, в неветровито време и под наблюдение, до пълното загасяване на огъня, като до него не се допускат деца.

Кметът на общината възлага изпълнението на заповедта на кметовете по
населени места, екополицаите по райони и доброволното формирование към
Общината, като контрола по изпълнението й е възложен на Илхан Карагьозов – Директор на дирекция АПООСГРАОА и главен експерт „Земеделие и гори“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене