Гюров: Не виждам защо бих оттеглил кандидатурата си за управител на БНБ

Това коментира председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната”

Не виждам защо на този етап бих оттеглил кандидатурата си за управител на БНБ. Това заяви председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната” Андрей Гюров в студиото на „Здравей, България”.

„Харесвам спорта и състезанието. В крайна сметка съм предприел тази стъпка и съм приел номинацията от „Продължаваме Промяната” най-вече от отговорност към задачите, които предстоят пред БНБ”, подчерта той.

На въпрос дали би оттеглил кандидатурата си в хипотетична ситуация и двамата с Каримански да се оттеглят, за да се търси общ кандидат, който да обедини коалицията, отговори: „Не виждам такъв вариант като реалистичен. Имаме подкрепата на своите парламентарни групи. От друга страна, „Демократична България” също взеха решение да подкрепят моята кандидатура. За мен най-важно на този етап е в консултациите, които провеждам в парламента с отделните парламентарни групи е да спечеля подкрепата на коалицията. Предстои БСП да вземат своето решение. Проведох с тях много добри, конструктивни разговори”, уточни Гюров.

„Любомир Каримански е доста амбициозен и вече се стреми към този пост вече три парламента. Не очаквам от него да изтегли своята кандидатура”, добави той.

Гюров посочи, че засега не вижда сигнали за това как от ГЕРБ и ДПС биха гласували, освен това, което те споделят в общественото пространство. „Доколкото знам и за двете партии, все още няма конкретно решение кой кандидат да подкрепят”, каза председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната”.

Според него най-вероятно следващата сряда или четвъртък решението за избор на управител на БНБ ще влезе в пленарната зала. Относно промените с по-малко гласове да могат да се взимат решения в парламента, той каза: „Не мисля, че има каквато и да е била връзка с този конкретен избор. Много лесно може да разиграем вариантите и да видите, че по-нисък или висок кворум може да играе и за единия, и за другия кандидат”, допълни той.

Гюров обясни, че въпросът с кворума е тема, която се обсъжда на председателски съвет вече няколко пъти. „Той не е свързан с конкретния избор, а със законодателната дейност. Там опитните партии ДПС и ГЕРБ използват всякакви процедурни хватки за това да спират законодателната дейност с кворума”, е мнението му.

Той подчерта, че кандидатурата на Каримански за гуверньор на БНБ е била известна от дълго време. „Самият факт, че не можа да събере подкрепа вътре в коалицията за нас беше знак, че трябва да търсим алтернатива”, каза председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната”.

В случай, че Каримански бъде избран за шеф на банката с подкрепа на ГЕРБ и ДПС, Гюров смята, че това ще бъде лош знак за идеите за развитието на финансовата система и на това с каква заявка са дошли в управлението. „Минали сме през доста трусове в тази коалиция. Държавничеството винаги досега е надделявало”, допълни депутатът.

Гюров заговори и за системни пропуски в управлението на БНБ. „Това, че тя системно не успява да предотврати натрупването на рискове в отделни институции, които в един определен момент се реализират. И тогава данъкоплатците плащаме една многомилиардна сметка. Това е основен приоритет, заложен в моята концепция”, обясни той.

Още от самото начало коалицията показа, че не се правят договорки „на тъмно”. Всички преговори и разговори, които протичат са в коалиционен формат и когато е възможно пред лицето на медиите и обществото, добави Гюров.

https://www.vbox7.com/play:74badb38e1

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене