Зайкова и Дацов обясниха как правителството на Петков предизвиква невижданата инфлация

„Знаете ли какво правят САЩ? Ембаргото за горивата е до 22 април в САЩ, а карат Европа да го прави веднага, докато те трупат запаси“, разкри икономистката

Не знам какво са изчислили колегите, но направих сметка за хора, които получават средна работна заплата и се оказва, че семейство с едно дете и двама работещи ще трябва да си допълва със 115 лв., защото не му стигат двете брутни средни заплати. Това обясни икономистът Мика Зайкова пред bTV.

„За декември средната работна заплата е 1766 лв., но нейният нетен еквивалент е около 1400 лв. За да се издържа дете на 14 години, трябват около 2900 лв.“, каза още тя.

„Винаги в света първо се мисли да не се допусне инфлацията. Много е важно да обясним на какво прилича инфлацията. Ние се стремим да намерим нещо близко. Тя много прилича на човешката температура. Тя е признак, че нещо се случва недобре и има някакъв дисбаланс, който е негативен. Тя е следствие, а не причина“, каза бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

„Знаете ли какво правят САЩ? Ембаргото за горивата е до 22 април в САЩ, а карат Европа да го прави веднага, докато те трупат запаси“, разкри Зайкова.

„Преди 2-3 години започна инфлацията заради грешна монетарна политика. Разходите се увеличаваха, когато не трябва. Храните скочиха и няма д се успокоят, защото вървят процеси на преструктуриране“, каза още Дацов.

„Политическите решения – ние в Европа и САЩ решихме, че няма да се занимаваме със земеделие и неща, които можем да си купим от други страни. Изведнъж светът се раздели. Украйна и Русия снабдяват света с хляб. Горивата са от другата страна на света. Ние ще страдаме от политически грешки“, обясни Зайкова.

„В Русия и Украйна собствеността е много странно нещо. Ако има нещо ценно, в което да се влага, то е земята в Украйна. Контролът е стратегически“, допълни я той.

„Българското агнешко месо струва 27 лв. Ще си купиш 2 кг. сурово месо и един козунак, който ако е истински, струва между 11-13 лв. от фурната. Не от сладкарницата на г-жа Линда, където е много скъп“, каза Мика Зайкова.

„В момента нямаме хора, които да работят. Демографията не се променя за един ден. Децата се раждат от хората, а не от държавата.

„Ние мерките, които правителството и досега взима, са проинфлационни. Защото ти даваш някакви пари без никакъв смисъл. Тези пари трябва да бъдат изработени, а както се вижда БВП ще има ръст най-много 2% тази година. Това означава, че не могат да се спечелят заплати по редовния начин. Бюджетът не е бездънен“, заключи Зайкова.

„Същността на бюджета са плащания. Това не е политика. Не може в година, когато има растеж, да влизаш в такива дефицити. Това е сгрешена политика. Честно казано, от гледна точка на бюджет е най-добре нищо да не се прави в момента. Инфлацията гори“, завърши Дацов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене