Гурбетчии от Германия и САЩ помагат за възкресяването на вековното училище в Лешница

Старото църковно училище в санданското село Лешница, построено през далечната 1924 година, да бъде възродено в пълния му блясък. Това е мисията на отец Димитър Илчев, Църковното натоятелство на църквата „Света Марина” и на жителите на населеното място. Тяхната благородна кауза вече намира съпричастнот и в съседната община Петрич, и зад граница.

„Хора, които живеят в Германия и САЩ, но са учили в това наше училище, искат да помогнат с финансови средства. У тях има и носталгия, и сантимент към школото, което приемаше деца от първи до четвърти клас . Това ни дава сили да продължим делото си до неговото успешно завършване”, твърди отец Димитър.  Той и хората в Лешница искат вековното школо, което действало до 2005 година като занималня, отново да посреща деца. В едно от помещенията му ще се подреди своеобразен музей за историята на населеното място, след като Общинският съвет в Сандански дари постройката и терена около него на Църковното настоятелство.

Сградата от построяването си е била един имот заедно с църквата, но през 1956 година е национализирана от комунистическата власт. Двуетажното училище е било истински център на обществения, културния, социалния и духовен живот на местните хора. Образователната институция е била важна част от историята на Лешница.

Намерението на Църковното настоятелство, чийто председател е отец Димитър Илчев, е отново да направи школото значимо място за хората в селото. „Тук ще се съхранява паметта на миналото, както и ще се възвисяват духа и културата на населението. Това е нашата мисия. Да помагаме на миряните и да ги извисяваме духовно”, категоричен е отец Димитър, който служи в село Лешница.

Той и останалите поддръжници на идеята ще направят реставрация на сградата, като ще запазят нейната автентичност, пипайки с „ръкавици и пинсети”. Партерният етаж ще се ползва като преддверие към двете стаи на втория етаж. Едното помещение ще стане музей, в който ще се подредят архивни снимки, предмети от бита на населението в миналото, както и памагалата, ползвани преди век в училище. Във втората стая ще се провеждат уроците на Неделното училище с деца от село Лешница.

Каузата на местните хора може да се подкрепи на място – в храма „Света Марина”, както и по банков път. Ето и банковата сметка:

Банка ДСК ЕАД

IBAN: 83STSA93000014806034

В полза на Неврокопска митрополия – Църковни настоятелства

Код  519, село Лешница, основание за внасяне – ремонт на училище.   

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене