Министерството на правосъдието в Украйна е окупирано

Украйна

Украинският министър на правосъдието предупреди, че ще обяви извънредно положение, ако протестиращите, които окупираха подопечното й министерство вчера вечерта, не се изтеглят.

Олена Лукаш заяви, че ще се обърне към Националния съвет за сигурността и отбраната, за да проведе евентуалната мярка, предаде Би Би Си.

Сградата на Министерството на правосъдието в Киев бе окупирана в неделя вечерта. Протестиращите издигнаха барикади пред нея с чували сняг. Окупаторите не са срещнали съпротива.

„Окупацията на Министерството на правосъдието е символичен акт на недоволство. Сега ние отнехме от тези власти правото да съдиш”, заяви един протестиращ пред медиите. Други обясниха, че използват сградата, за да се подслонят изнемогващите от адския студ демонстранти.

„Няма да хулиганстваме, нито ще нараним някого. Ние сме мирни хора и сме за справедливостта”, заяви пред Асошиейтед прес един от окупаторите, на име Олег.

Според министър Лукаш обаче в сградата е била разлята вода, превръщайки я в „истинска ледена пързалка”. Лукаш участва в продължаващите преговори между управляващи и опозиция, но заяви, че обявяването на извънредно положение е неизбежно, ако окупацията не бъде прекратена и не се потърси мирно разрешаване на конфликта.

Недоволството се разпространява из страната като горски пожар. Активисти поеха контрола върху държавни учреждения в 10 други града. Атакувани са дори сгради в източна Украйна, където по традиция връзките с Русия са по-силни, а подкрепата към президента Виктор Янукович е по-голяма.

Кризата започна в края на ноември м.г., когато Янукович реши да не подписва съглашение за по-активни връзки с Европейския съюз и вместо това възприе проруски курс за страната. През миналата седмица протестите се възобновиха, след като правителството прие закон, забраняващ всякакви форми на публично изразяване на обществено недоволство на територията на Украйна.

Четирима протестиращи загубиха живота си през последните дни, в които насилието между демонстрантите и силите на реда ескалира. Опозицията иска оставката на Янукович и предсрочни парламентарни избори, както и отмяна на антипротестните закони. Засега преговорите между двете страни не постигат напредък. Във вторник Парламентът назначи извънредна сесия, на която ще бъде обсъдена ситуацията в страната.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене