Извънредно положение в Гърция след земетресението

земетресение

Гръцките власти обявиха извънредно положение на остров Кефалония в Йонийско море след земетресението с магнитуд 5,9 в неделя, предаде БГНЕС.

Епицентърът на земетресението е бил на 298 километра западно от Атина. Нанесени са щети на няколко сгради и пътища. Според министъра на вътрешните работи Янис Михелакис, извънредното положение е необходимо не заради тежката ситуация на острова, а заради „нуждата преди всичко да се улеснят процедурите за установяване на щетите, ремонтът на сградите и изплащането на обезщетения“.

Много домове имат пукнатини по стените, повредени са покриви и тавани. Като превантивна мярка пациентите от най-голямата болница на острова са били евакуирани, както и хората от старческите домове.

Няма информация за жертви. Ранени са седем души, главно от падащи предмети по време на земетресението. Училищата на острова няма да работят, докато специалисти не проверят безопасността на помещенията. Заради свлачища е затворено движението на няколко участъка от магистралата. За хората, които не могат да се върнат по домовете си, е осигурен ферибот, който може да побере 700 души.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене