Конфедерацията на туристическия бизнес настоява за запазване на мярката 60/40

Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) настоява за запазване на мярката 60/40. Те имат принципно несъгласие относно пак да бъде измененена мярката, ако не се отчетат множество фактори и разговори, включително и с туристическия бранш.

„Благодарение на мярката 60/40 успяхме да запазим една част от служителите си и/или да назначим нови такива, тъй като за сектори Ресторантьорство и Хотелиерство това позволява включване в персонала на нови лица за подпомагане“, пишат от КБТБ в отворено писмо до българското правителство и парламента.

Писмото е адресирано до премиера Кирил Петков, Асен Василев, министър на финансите, Христо Проданов, министър на туризма, Министерския съвет и Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление с председател Настимир Ананиев.

Предстои туристическия летен сезон 2022, което налага назначаването на нови служители, като мярката 60/40 предоставя възможност и необходимото спокойствие за наемането на сезонни работници и на нова работна ръка, както беше през последните две години, а с особена острота през последната година, което допълнително подпомага нашия бранш и в известна степен осигурява спокойствие за работодателите – хотелиери и ресторантьори.

От своя страна туроператорите и туристическите агенти дори и в момента имат право да ползват 60/40 единствено за служители, с които са имали трудови правоотношения преди вече две години – изискване, което изключително затруднява работодателите предвид голямото текучество в зелия сектор Туризъм, несигурността и изразената сезонност, се казва още в отвореното писмо на КБТБ.

Необходимо е незабавно изменение на Постановлението, което да приравни условията за допустимост за служители на хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти.

До момента временните мерки за подпомагане на компаниите от бранша по различни процедури са недостатъчни по размер, предвид неспиращо нарастващите главоломно цени на всичко, се казва в писмото.

КБТБ настоява за среща между представители на изпълнителната власт и Конфедерацията на българския туристически бизнес, на която да се обсъдят проблемите, за получаване на уверения, че българският туризъм няма да бъде оставен на произвола на съдбата в разгара на предстоящия летен сезон. Следва много внимателно да бъде обмислено продължаването на тази мярка и същата да остане да действа най-малко до края на летния сезон, а в по-добрия случай до края на текущата година за най-засегнатия сектор, завършва писмото на Конфедерацията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене