Череши с рекордна цена от 8-9 лева за килограм в Благоевград

Търговците смятат, че цената няма да падне скоро

По 8-9 лева за килограм се предлагат черешите в Благоевград. Причина за скъпотията е слабата реколта, която се дължи на студената пролет тази година. На пазара в областния център се предлагат български череши, но в много малки количества. Плодовете са предимно от Петрич и Пазарджик. Разбира се, че има и внос от Гърция, които са с лев-два по-скъпи, но по-зрели и с къси дръжки. По-некачествените плодове се намират на цена от 6-7 лева за килограм.

Търговците признават, че цената няма да падне скоро. И да има намаление, то няма да е драстично, а по-скоро символично. Те прогнозират, че през цялата пролет черешите ще бъдат рекордно скъпи и дори през юни ще се наложи да купуваме сладкия плод най-малко срещу 4-5 лева за килограм.

Студът удари и реколтата от праскови, кайсии и ябълки. Затова и техните цени ще бъдат по-високи от миналогодишните. В момента на тържищата в Пиринския край има много български ягоди, които се предлагат срещу приемливата цена от 3-3,50 лева за килограм. Ябълките са между 2 и 3 лева, но почти всички са вносни от Гърция и Италия.

www.kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене