СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, участва в работна среща по проект на Еразъм+ в Испания

През месец март се проведе втората работна среща по проект „Всички имаме място под слънцето“ на програма Еразъм+. На срещата присъстваха представители от всички държави, работещи по проекта. От българска страна участваха Вангелия Петрелийска -Директор на СУ “Никола Вапцаров“ – гр. Хаджидимово, Заприна Глушкова -координатор на проекта и Кипра Праматарова – учител ЦДО, както и петима ученици от училището. Те бяха посрещнати под звуците на одата на радостта, а местни ученици свириха на цигулка и китара, танцуваха традиционни танци.

Последва дълга разходка из чудесното испанско училище. Навсякъде бе пъстро, стените украсени с много рисунки и пана. Класните им стаи са огромни с различни кътове за занимания по интереси и във всяка стая има мултимедия, а всеки кабинет има своя лаборатория. Учениците с интерес правиха различни опити в тях. Програмата бе доста интересна и натоварена. За „разчупване на ледовете“ бе създаден общ видео материал, в който учениците пяха и танцуваха заедно на една и съща песен.

Проведена бе учебно-опознавателна екскурзия до Касерес – старинен град в региона, едно доказателство за древната история на Испания, която досущ прилича на българската от времето на турското робство. Още едно доказателство, свързано с мотото на проекта: „Ние сме колкото еднакви, толкова и различни“. По време на работната среща в едно работеха и езикът на жеста, и чуждия език, но топлината на сърцата бе по-важна от всичко. В акт на солидарност с украинските ученици участниците рисуваха под флага на Украйна.
Навсякъде се виждаха спокойни и щастливи деца, които работят за единството и многообразието.

В едно от ателиетата учениците създадоха под формата на учебна игра плакати със смесени национални герои, важни градове, традиционни ястия, писаха послания на майчин език към света относно ситуацията в Украйна и др. Нашият роден български език намери място на международните плакати. Нашите ученици изписаха с големи букви: „Спрете войната! Децата не са виновни!“. Намери място и ликът на българската икона Васил Левски. Всеки от следващите дни бе наситен с интересни срещи и разговори и с натоварена програма. На среща с координаторите се обсъди планът за действие занапред, говори се за диференцирането на дейностите и задачите, свързани с нашия проект.

Участващите в срещата представители на Испания, Румъния, Турция, Португалия и Северна Македония изживяха една незабравима, пълна с емоции седмица, която ще остане завинаги в сърцата им. Дните изминаха неусетно. Сега в училището се очакват нови предизвикателства. Работи се усилено за представянето на България като страна, участваща и работеща по проекта „Всички имаме място под слънцето“ в следващата работна среща, която ще бъде през месец май в гр. Никсар, Турция. Интересното тепърва предстои.

„Училището домакин е една от най-елитните гимназии, намираща се в източната част на страната. Домакините ни бяха вложили много старание в организирането на разнообразни и интересни дейности. Участвахме в различните ателиета, като бяхме разделени в международни екипи. Достойно представихме нашия град и училището ни“, сподели директора на СУ „Никола Вапцаров“ в Хаджидимово – г-жа Вангелия Петрелийска.

А координаторът на проекта Заприна Глушкова допълни на своята стена в социалните мрежи: „Самият град Вийануева де ла Серена е изключително красив и очарователен. Градът се намира в провинция Бадахос – Естремадура. От него започва естественият зелен път на Вегас дел Гуадиана. Старият град Касерес пък е изключителна историческа ценност за испанците от региона. Място, което може да те омагьоса с величието си и да спре дъха ти – място, което докосва всичките ти сетива и пробужда усета ти за красивата природа, съхранените традиции и отговорност към бъдещето. Ето тук на това място ние – учители и ученици, споделящи идеите на нашия проект, си дадохме ясна сметка, че всички сме толкова еднакви и в същото време толкова различни, затова имаме право да живеем в мир под синьото небе, макар и с различията ни, защото „Всички сме деца на майката Земя, но чужда е за нас кърмящата й гръд! …“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене