Благоевградският близнак Б. Цонев в капана на войната в Украйна, затворен в хотел в Одеса

Благоевградският близнак Борислав Цонев и другият бивш левскар в „Черноморец“ /Одеса/ Мартин Петков се оказаха в капана на войната в Украйна. Футболистите са затворени в хотел в пристанищния град на Черно море и търсят отчаяно начини да се приберат в родината, което засега не им се отдава заради забраната за полети и свободно придвижване в страната. Най-реален е вариантът с кола през Молдова и Румъния, но нямат осигурен превоз.

„Трябваше да имаме тренировка. Събраха ни целия отбор и ни казаха, че всичко е прекратено – първенство, подготовка. Всичко. Засега голяма паника в Одеса няма. Но се усеща напрежението. Притеснителното е, че това, което се случва в другите краища на Украйна, може да дойде и тук. Говорят за военен конфликт и напрежение, но това си е война! Ние не искаме да оставаме повече тук. Няколко чужденци сме – 7-8 човека. От ръководството на клуба ни казаха да не си тръгваме. Да не изпадаме в паника и че всичко ще затихне. Днес ни прехвърлиха в един хотел. Хората са внимателни с нас. Аз, Боби и останалите чужденци обаче сме категорични. Здравето ни е най-важно. Най-голямото ни желание е да се приберем в нашите домове при семействата и близките ни. Не знам дали футболната ни кариера ще продължи тук. Този въпрос изобщо не стои в момента на преден план. Сега основното е да се върнем в България, но се появи немалък проблем. Не можем да намерим с какво да пътуваме. Няма как със самолет. Търсим кола, автобус. През Молдова и Румъния ще се пътува – това е целта. Но поне засега нямаме осигурен превоз. Търсим превоз. Наши познати са се свързали с посолството ни в Киев. Чакаме и от други места варианти да пътуваме. Доколкото знаем, има реакция и от българското правителство за откриване на пунктове за евакуация. Не желаем да оставам в този ад“, категорични са двамата нашенци.

В подобна ситуация е и българският помощник-треньор на „Зоря“ /Луганск/ Веселин Бранимиров. Той е застопорен в Запорожие и търси начин да се придвижи до сънародниците си в Одеса.„Към всички мои приятели, които ми пишат и се интересуват как съм сега заради създалата се обстановка в Украйна. Добре съм, но търся начин да се прибера в България. Но нямам никаква идея как. Трябва ми да стигна до румънската или молдовска граница. Сега съм в Запорожие и искам да се придвижа поне до Одеса!”, написа специалистът в социалните мрежи.

От Донецк пък нададе вопъл бившият нападател на ЦСКА Жуниор Мораес. Любимецът на Сектор Г се оплака, че е затворен в хотел в Киев със семейството си и не може да напусне страната. “Всичките ми приятели и семейството ми търсим решение, за да се измъкнем. Затворени сме в хотел. Молете се за нас“, написа 34-годишният играч на гранда „Шахтьор“.

ТОНИ КИРИЛОВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене