Агнешкото месо най-скъпо в Югозапада

3 седмици преди Великден агнешко месо по магазините в Благоевград още няма, но цените му на едро продължат да са най-високите в страната и вещаят един доста скъп празник за жителите на Югозапада.

Според справката на земеделското министерство месото е поскъпнало с 2 лв. във Варна и това е единствената причина за лекото отстъпление на Благоевград начело на таблицата, но тук то още държи 21.98 лв. за 1 кг бут на едро и 20.49 лв. плешката. Тези цени са съответно с 2.00 и с 1,80 лв. по-високи от средните за борсите в страната. В бургаските и ямболските магазини обаче продажната цена на бута е под 17.00 лв.

В Благоевград е отбелязано поредното поскъпване на брашното с 3% за седмица – с увеличението от 5 ст. в големите вериги брашното тип 500 вече е 1,72 лв., а в бакалиите е 1,77 лв.

Олиото, което в края на март достигна космически стойности в цялата страна и стана основен персонаж на актуалните вицове, миналата седмица във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен е прибавило по още 10% към цената си, поради което Благоевград е паднал до средните за страната нива. В областния център на Югозапада цената му е останала непроменена – 3,78 лв./литъра на едро, 4,64 лв. в големите търговски вериги и 6,25 лв./литъра в малките магазини, което дори са цени под средните за страната. Големият марж между цените в хипермаркетите и бакалиите обаче е обяснение защо благоевградчани са се ориентирали да купуват слънчогледовото олио главно от търговските вериги, докато в бакалиите бутилките просто прашасват зад абсурдните си етикети.

Най-голямо е било поскъпването миналата седмица при пилешкото месо – в Благоевград килограм прясно пилешко се е предлагал с 80 ст. по-скъпо, отколкото към края на март, в резултат на което цената е станала 6,92 лв./кг на едро. В големите вериги замразеното пилешко е прибавило 8,3% и е достигнало ниво от 6,49 лв./кг, което е дори с 5 ст. повече, отколкото на прясното охладено пилешко на съседния щанд. Малките магазини са реагирали веднага на този скок и са повишили цената на замразеното пилешко със 75 ст./кг, поради което цената му вече е 6,20 лв. Ако това поскъпване продължи със същите темпове, може да се окаже, че хората, които вече са се отказали от идеята за агнешко на великденската трапеза, няма да могат да си позволят и пилешкия му заместител.

С 1 ст. обаче е поевтиняло яйцето – стандартният размер М в хипермаркетите на Благоевград е 32 ст., а в кварталните магазини все още е 29 ст. Като цяло в страната обаче тенденцията е към увеличаване, на много места яйцето вече се продава по 34 ст.

Единствената сериозно поевтиняла стока от първа необходимост в Благоевград е бялата кристална захар – в малките магазини цената й е паднала с 10 ст. и в момента благоевградчани купуват килограма за 2,03 лв./кг при средна цена в страната от 2,05 лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене