Владимир Москов: България и Северна Македония трябва да увеличат държавната помощ за трансгранични проекти

За да засилим още повече изградените вече добри връзки между местните власти на двете държави, трябва правителствата на България и Северна Македония да осигурят повече средства за трансгранични проекти. Не само да се разчита на пари от Европа, но и на финансиране от националните бюджети, за да развиваме сътрудничеството си. Това заяви кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, ден след провелата се среща в Сандански на местните власти от двете страни на границата.

Най-важното е, че през годините са реализирани доста проекти между общини от двете държави. Повечето от тях са за изграждане на различна инфраструктура. Градоначалникът на Гоце Делчев обаче смята, че занапред е нужно да се наблегне и на културните връзки, както и на проекти, които да са насочени към младите хора в трансграничния регион.

Кметовете и в България, и в Северна Македония са активни и екипите им готвят много проекти. Проблемът е, че голяма част от тях не се одобряват, защото европейските средства не стигат. Затова тук е ролята на управляващите в двете страни, които също да заделят от бюджета си достатъчно пари за реализация на трангранични проекти, да се увеличи държавната помощ за тях.

 „Тези проекти са изключително полезни за нашите взаимоотношения и за подобряването на инфраструктурата от двете страни на границата. Ние сме два братски народа, които можем да си говорим спокойно, имаме близки проблеми и общи очаквания. А връзката между кметовете на двете държави, която ние сме изградили, може да бъде пример за Европа”, каза още Владимир Москов.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене