Имаме уникалния шанс да сме сред финалистите за награда Натура 2000 със старите гори. Може да подкрепите номинацията с вашия глас

България е събрала вече 858 гласа, което извежда страната ни на шесто място между 27-те финалисти. Гласуването продължава до 15 септември.

Инициативата за опазване на старите гори в България се състезава за Европейската награда Натура 2000. Тя е добър пример за обединяване на усилия от страна на държавата и неправителствения сектор в името на природата. Номинацията е в категорията „съгласуване на интереси и възприятия“.

Тази година за пети път Европейската комисия отличава забележителни достижения в управлението и опазването по „Натура 2000“ – мрежата на ЕС от защитени природни обекти. България е сред номинираните 27 финалисти от 79 допуснати за участие кандидатури, получени от всички страни на общността и Обединеното кралство.

Страната ни е впечатлила журито с усилията на лесовъдите и природозащитниците, и политиките на държавата, насочени за защита и за подсилване значението на обществените и екологични функции на горите и в тази връзка обявяването на 109 хиляди хектара от горските територии като гори във фаза на старост. Площта на обявената територия е два пъти по-голяма от общата площ на резерватите в страната. Тези гори са обявени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите през 2016 г. със специален статут като се прилагат съответни режими за стопанисване, с цел поддържане на определени структури и елементи на екосистемите, както и създаване възможност за динамика и развитие на насажденията до „гора във фаза на старост“. По този начин България е една от първите страни, която изпълнява своите задължения и отговаря на европейските директиви за местообитанията, с което гарантираме поддържането на благоприятен природозащитен статус за отделните видове местообитания в защитените зони по Натура 2000.

Някои общини в България – Ботевград, Севлиево и Кюстендил, последваха примера на държавата и обявиха част от общинските гори като гори във фаза на старост за опазване. Това стана възможно и благодарение на двугодишните теренни проучвания за картиран на старите гори – общинска собственост, осъществени по проект на WWF.

Целта на наградите е да се насърчат и отличат най-успешните постижения в управлението на защитените зони от мрежата „Натура 2000“. По този начин се повишава осведомеността за мрежата от защитени обекти и нейната роля за опазване на европейското природно наследство, като в същото време се популяризират социалните и икономическите ползи.

От 2 юни всички европейски граждани могат да гласуват за своя финалист и да бъдат своеобразно жури на наградата на европейските граждани.

Засега се планира събитието да се проведе в Брюксел, на 14 октомври 2020 г.

Публичното гласуване се провежда на следния уеб адрес: www.natura2000award-application.eu

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене